110729357_ABFweb
110729357_ABFweb

Tip Marleen Noordhof: word handig in longeren

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van  paardenfysiotherapeute en -chiropractor Marleen Noordhof.

[caption id=”attachment_28657” align=”alignright” width=”300”] Marleen Noordhof[/caption]



“Graag wil ik in deze aflevering terugkomen op de tip van Hergen van Hall om je paard vaker aan de dubbele longe te longeren. Mijn tip gaat hierop verder, want als je handig wordt in longeren kan je zoveel vooruitgang boeken in het gymnastiseren van je paard!

Er wordt veel tijd en geld geïnvesteerd in het nemen van lessen onder het zadel. Geheel terecht natuurlijk, maar het zou mijns inziens super leerzaam zijn om ook eens te kijken in de keuken van mensen die veel sport- en keuringspaarden trainen aan de longe of dubbele longe. Dit zijn de mensen die je kunnen laten zien en voelen hoe je je paard optimaal los kunt werken en verbeteren aan de lange lijnen!

Onderweg en ook bij ons op de kliniek in Wolvega zien we dikwijls paarden op de harde en zachte volte onregelmatig lopen, terwijl de ruiter of amazone dit onder het zadel nog niet had opgemerkt. Ik zou mee willen geven om stelselmatig, vóórdat je je paard bij gaat zetten aan de longe, kritisch naar je paard te kijken in stap en in draf. Zodat je weet hoe je paard van nature zijn lijf gebruikt en hoe hij over de benen loopt.

Zo ga je misschien eerder kleine veranderingen in beweging en regelmaat waarnemen zodat je tijdig bij professionals aan de bel kunt trekken, ter voorkoming van eventuele blessures die je onder het zadel soms in een veel later stadium opmerkt. Heb je er thuis de mogelijkheid voor, probeer dit dan ook eens op een harde ondergrond, MITS je paard rustig is en de ondergrond niet glad is!”

“Voor aankomende week geef ik het stokje door aan Hester Klompmaker. Hester runt al jaren succesvol een springstal, geeft lessen voor o.a. het Rabobank talentenplan en zit tevens in de hengstenkeuringscommissie springpaarden.”
Foto Marleen Wolvega