endurance
endurance

Dierenarts uit kritiek op endurance

Nieuws

Nederlandse paarden die meedoen aan endurancewedstrijden van 160 kilometer worden niet goed behandeld, vindt dierenarts Frans Arts. Hij is dan ook opgestapt als begeleider van het Nederlands Endurance Team.


De paarden waarmee het team racet, worden te snel ingezet, vindt Arts. Het welzijn van het paard is ondergeschikt aan het belang van het team, vindt hij.

Arts: ‘Deze sport heeft enorme sprong gemaakt. De snelheden zijn sterk toegenomen. Het is een sport die zich afspeelt op de grens van wat mogelijk is met een paard. De risico’s zijn groot. Het is daarom zeer noodzakelijk dat de ruiter lang met het paard traint, om al de signalen die het paard afgeeft, op te vangen tijdens de wedstrijd. Om snel door te stoten naar het rijden van kampioenschappen wordt er nu te kort getraind’.

Endurance-ruiter Carmen Römer zegt niet mee te maken dat paard en ruiter zich te kort voorbereiden op een race. Römer: ‘Sommige ruiters kunnen zo goed omgaan met paarden, dat ze in een kortere periode kunnen aanvoelen wat het paard kan’.

Luister hier naar een fragment van Radio 1 waarin Arts vertelt over de endurance.

Bron: Radio 1