140505333_ABFweb
140505333_ABFweb

Bereid je voor op een bezoek van de dierenarts

Nieuws

Een goede voorbereiding is het halve werk! Door jezelf en je paard goed voor te bereiden op een bezoekje van de dierenarts zorg je dat de dierenarts op schema kan blijven, onder veilige omstandigheden kan werken en de beste zorg kan verlenen aan je paard. Een blije dierenarts, een blij paard en een blije eigenaar! HorseChannel verzamelde 8 tips om je goed voor te bereiden op een bezoek van de dierenarts op stal.



1. De afspraak maken


Pak je agenda erbij en zorg dat je meerdere dagen en tijdstippen opschrijft waarop het jou zou uitkomen dat de dierenarts langskomt. Realiseer je dat je niet de enige klant van de praktijk bent die een afspraak wil maken. Wees flexibel en blijf vanzelfsprekend beleefd aan de telefoon, ook als de assistente aangeeft dat de dierenarts jouw gewenste dag al vol zit. Zorg dat je ruim tijd vrijmaakt in je eigen agenda voor de afspraak, zodat je niet te laat komt of eerder weg moet. Vertel duidelijk aan de assistente hoeveel paarden er moeten worden onderzocht en wat er moet gebeuren (inentingen, bloed afnemen, fysieke onderzoeken, etc.), hierdoor weet de praktijk duidelijk hoeveel tijd ze moeten inplannen voor jouw afspraak.

2. Laat je paard wennen aan onderzoeken


Wordt jouw paard niet heel blij van een dierenarts die hem over zijn hele lijf aanraakt? Of heb je een jong paard of een voor jou onbekend paard? Oefen dan enkele dagen of maanden (net wat nodig is) het onderzoeken met hem. Til zijn voeten op, raak hem over zijn gehele lijf aan, open zijn mond en zorg dat hij netjes stil blijft staan terwijl jij hem ‘onderzoekt’. Herhaal dit vaak genoeg en beloon hem voor zijn goede gedrag. Als dit goed gaat kun je je paard ook nog door een vriend of vriendin (met paardenkennis) die het paard niet kent laten ‘onderzoeken’. Laat je vriend(in) het paard net zo inspecteren zoals een dierenarts zou doen en laat diegene het paard intussen zachtjes kriebelen en klopjes geven als het paard zich goed gedraagt.

3. Poets je paard voordat de dierenarts komt


Borstel je paard grondig en krab zijn hoeven uit. Verwijder alle modder en viezigheid van zijn lijf en hoeven. Op deze manier hoef je geen tijd te verspillen als de dierenarts er eenmaal is. Als de vacht en hoeven van je paard schoon zijn is het voor de dierenarts gemakkelijker om je paard grondig te onderzoeken. Komt je dierenarts om een wond te onderzoeken? Vraag dan tijdig (telefonisch) hoe je de wond kan schoonmaken, zodat de dierenarts gelijk kan beginnen met het onderzoek als hij/zij arriveert.

4. Wees tijdig gereed op de dag zelf


Zorg dat je niet halsoverkop naar stal hoeft te racen en je moet haasten om om tijd te zijn als de dierenarts arriveert. Dit bespaart je stress voor jezelf en je paard en zorgt ervoor dat je dierenarts op schema kan blijven werken die dag. Zorg dat je minstens een half uur voor je afspraak bij je paard bent en zorg dat je paard gereed staat zodra de dierenarts arriveert. Als jij je paard eerst nog uit een grote wei moet plukken terwijl de dierenarts wacht verspil je veel kostbare tijd. Zorg dat je stal of wasplaats mooi schoon is en ruim rondslingerende rommel op, zodat de dierenarts je paard veilig kan onderzoeken.

5. Stel spullen klaar en vraag hulp


Het kan nooit kwaad om een extra paar handen aanwezig te hebben als je paard onderzocht wordt. Deze helpende handen kunnen je paard vasthouden tijdens het onderzoek of bijvoorbeeld even een emmer water halen. Zorg dat je handige spullen binnen bereik zet, zoals een schone emmer, pen en papier, water en zeep, papieren zakdoekjes/ keukenrol, een extra lichtbron zoals een zaklamp, een schone handdoek, een extra halster, een prullenbak, een mestboy, en andere handige dingen die je kunt bedenken.

6. Vertel je dierenarts vooraf over het gedrag van je paard


We houden allemaal van ons paard en in onze ogen kan onze lieftallige viervoeter weinig fout doen, maar zorg dat je voorafgaand aan het onderzoek je dierenarts eerlijk informeert over eventuele gedragsproblemen van je paard. Vertel hoe je paard reageert op aanrakingen, vaccinaties, of hij wel eens trapt, et cetera. Op deze manier kan je dierenarts hier rekening mee houden en blijft de situatie veilig voor alle betrokkenen.

7. Heb de medische gegevens van je paard paraat


Zorg dat je altijd de medische gegevens van je paard paraat hebt voor als de dierenarts hier om vraagt, denk aan zijn vaccinatiehistorie, ontwormingshistorie, tandartsboekjes, medische geschiedenis en gegevens van de hoefsmid. Dit is vooral heel handig als de dierenarts je paard nog niet eerder heeft onderzocht. Weet daarnaast hoeveel ruw- en krachtvoer je paard krijgt, zodat je het voerschema van je paard met de dierenarts kan bespreken als hier om gevraagd wordt.

8. Wees dankbaar


Een simpele ‘bedankt!’ kost je niets extra’s en iedereen waardeert het om respect en waardering te krijgen, ook je dierenarts. Vergeet hem of haar dus niet te bedanken bij vertrek. Zorg dat je weet op welke manier de betaling verloopt. Moet je direct betalen of krijg je de rekening thuis? Tot slot: je dierenarts heeft waarschijnlijk een lange dag gehad of te gaan, dus het aanbieden van een kop koffie kan ook enorm gewaardeerd worden!

Bron: HorseChannel