130207760_ABFweb
130207760_ABFweb

Duitse dierenarts uit zorgen over welzijn op wedstrijden

Nieuws

De Duitse dierenarts dr. Kirsten Tönnies was afgelopen weekend bij de Bundeschampionate in het Duitse Warendorf. Zij was één van de juryleden, die mochten bepalen welke ruiter de Ereprijs voor Diervriendelijkheid kreeg. Haar indrukken, waaronder te strak aangesnoerde neusriemen en het toezicht bij de losrijbaan, heeft ze in een open brief naar de Duitse ruitersportbond (de FN) samengevat.


Een jury, bestaande uit juryleden bij de losrijpiste en officials van de FN (waaronder trainers en dierenartsen), bepaalde wie de winnaars van de Ereprijs voor Diervriendelijk ontving. “Ter plaatse werden we door experts bijgestaan, die ons van achtergrondinformatie voorzien en ons konden wijzen op ruiters die positief opvielen,” zegt dr. Tönnies.

‘Zaken moeten dringend veranderen’


In haar brief aan de FN schrijft de dierenarts dat zij dingen heeft gezien, die dringend veranderd moeten worden. De FN-official die verantwoordelijk was voor controle van de hoofdstellen was volgens Tönnies in eerste instantie onwetend, maar later zelfs onwillens om de hoofdstellen correct te controleren. Ondanks dat er bij de introductieavond duidelijk gecommuniceerd was hoe de neusriemen gecontroleerd dienden te worden, weigerde de official consequent om deze richtlijn te volgen. Zelfs nadat dr. Tönnies een gesprek hierover aanging en een demonstratie gaf.

Te strak aangesnoerde neusriemen


Volgens de dierenarts waren er zichtbaar meerdere pony’s en paarden met te strak aangesnoerde neusriemen, waardoor er zwellingen en afknelling van de bloedvaten ontstonden. “Dat juist op zo’n groot evenement met zulk hoog niveau, waarbij het ook nog gaat om zulke jonge dieren, deze fouten worden gemaakt, is schrikbarend”, vindt de dierenarts. Tegelijkertijd verklaart het waarom je deze slechte beelden tegenkomt op allerlei kleine wedstrijden in het land.

Tong gefixeerd


Tönnies sprak zaterdag de jury aan over het ‘opgekrulde’ paard van amazone Eva Bitter. Volgens die dierenarts had het dier pijn. Ze kreeg van de jury een verbaasde reactie, maar de jury was wel bereid tot hulp. Echter werd Tönnies daarna juist door een andere dierenarts erop attent gemaakt dat Eva Bitter op de lijst gezet moest worden voor de Ereprijs, omdat ze de hele week al positief was opgevallen. Toen de dierenarts na aandringen het paard en de optoming toch controleerde, bleek het paard een systeem met draad in zijn mond te hebben dat zijn tong fixeerde. Dit systeem was met een apart riempje achter zijn oren bevestigd. De buitenste metaaluiteinden drukten tegen zijn jukbeenderen, en zijn mondhoeken werden door het draad nog eens een paar centimeter omhoog getrokken. Dit verklaarde de ‘onwilligheid’ van het paard.

Mooi initiatief


“Het idee om een ereprijs uit te reiken in het kader van diervriendelijkheid is een mooi initiatief en een mooie gelegenheid om verbeteringen aan te brengen. En nadat een bloedende mond in Aken zoveel verontwaardiging heeft opgeroepen, moeten we nu iets veranderen. Aangezien alle betrokkenen van hun paarden houden, moeten de richtlijnen voor het toezicht bij de losrijbaan dringend worden aangepast.”

Lees hier de volledige brief van dr. Tönnies aan de FN.

Bron: St. Georg