Amerigo
Amerigo

‘Amerigo’ is Nederlands Kampioen

Nieuws

Dat de schimmel van Sinterklaas op manege het Twentsche Veld in Enschede staat is een goed bewaard geheim. Het inmiddels 16-jarige paard kan nog steeds uitstekend springen, dat bewees hij zaterdag in Putten, schrijft Tubantia. Met Rob Schenk (74) behaalde hij de Nederlandse titel in de klasse 40+.


De Enschedeër is bijna dagelijks bij het Twentsche Veld te vinden. ’s Morgens maakt hij de stal schoon. Op dinsdag, donderdag en vrijdag traint hij Corrado. In het weekeinde gaan ze samen op concours. Dit ritme werd twee maanden geleden even onderbroken voor enkele Sinterklaas intochten. In Enschede bij de grote stadsintocht, in Berflo Es in Hengelo, in Lonneker en in Deppenbroek werd het paard opgezadeld voor de sint.

Corrado heeft twee gezichten. In de springring laat hij zich alle kanten opsturen en is geen hindernis te hoog. Bij het NK in Putten sprong de ruin over 54 hindernissen, zonder ook maar een keer een balk aan te raken. En als vertrouweling van Sinterklaas toont hij vooral zijn betrouwbare en rustige kant.

Bang om Corrado af te staan voor de Sinterklaas intochten is hij niet. Dat sommige Sinterklazen, zoals dit jaar in Hengelo, nog nooit eerder op een paard hebben gezeten, deert Rob Schenk niet. “Ik ben er zelf altijd bij. Ik loop dan een paar meter achter Sinterklaas. Opzij van het paard lopen altijd twee medewerkers, die Corrado bij het hoofdstel kunnen grijpen als het nodig is. Maar dat gebeurt nooit. Corrado kent zijn rol en kiest de goede route in het goede tempo. Hij is nergens bang voor.”

Ooit, toen hij en zijn vrouw nog een boerderij hadden aan de Aamsveenweg, haden ze vijf paarden en een veulen. Drie van de vier kinderen reden paard. Nu, wonend in een appartement aan de Pelmolenstraat, heeft hij alleen Corrado nog. Na Miola is dat zijn tweede schimmel. Bijna elk weekeinde is hij met Corrado actief. Altijd bij concoursen voor 40+. Meestal in eigen land, maar vaak ook in het buitenland. “Ik heb al gereden in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, België, Zwitserland, Oekraïne en Egypte. En met uitzondering van Oekraïne en Egypte altijd met mijn eigen paard.”

Met Corrado heeft hij een grote wens: samen 100 jaar oud worden. “Dan ben ik 79 en Corrado 21. Moet dus kunnen. Als ik dat haal, dan is dat direct een mooi moment om te stoppen. Corrado kan nog wel even mee. Hij is nog hartstikke fris. Sinterklaas hoeft zich geen zorgen te maken.”

Bron: Tubantia