161110077_ABFweb
161110077_ABFweb

Kom in de Sinterklaas-stemming met deze vijf letter-springoefeningen!

Nieuws

Geef toe: iedereen wil wel weten van wie Sinterklaas nou eigenlijk les krijgt. Hoe krijg je een paard zo lenig en perfect in balans dat hij probleemloos over gladde daken paradeert? We doen een gokje: door veel én vaak letters te springen! Deze vijf leuke springoefeningen brengen je helemaal in de Sinterklaas-stemming én maken je paard bijna net zo lenig als Ozosnel!


De letter ‘I’


De letter ‘I’ is misschien de minst leuke chocolade-letter om in je schoen te vinden, maar maakt wél een toffe oefening voor spring- én dressuurruiters! Alles wat je nodig hebt is 1 simpele drafbalk: deze kun je plat op de grond leggen of onder cavaletti-blokken.


Focus bij deze oefening op het maken van gelijke kleine en grote voltes, zowel links- als rechtsom. Zorg ervoor dat je paard precies over het midden van de balk gaat en wissel de voltes af met het rijden van grote en kleine ‘8’-en. Gaat het goed in stap en draf, dan kun je de oefening ook in galop proberen. Daarbij kun je de balk op het midden gebruiken als handig hulpmiddel om je paard te laten changeren.



De letter ‘O’


Deze oefening met balkjes op een ‘O’ lijkt makkelijker dan hij is. Begin met vier balkjes in de vorm van een ‘+’-teken. Het is de kunst om steeds midden over de balkjes heen te gaan, in een gelijk ritme en daarbij de juiste buiging te behouden. Je kunt de oefening wat moeilijker maken door extra balkjes aan je ‘O’ toe te voegen.




De letter ‘S’ 


Deze ‘S’-oefening is een pittigere variant op de ‘O’, waarop je net als bij de ‘I’ goed kunt oefenen op het (snelle) wisselen van de juiste stelling en buiging. Er zijn tal van manieren om door deze oefening heen te sturen. Rechtrichten, ritme en een correcte buiging staan bij deze oefening centraal. Je kunt ook hier variëren met het aantal balkjes en er misschien voor kiezen om een paar balkjes van de grond af te leggen.


De letter ‘Y’



Bij de letter ‘Y’ gaan we de hoogte in! Deze oefening combineert de voorgaande drie wendbaarheids-oefeningen met het lichamelijk gymnastiseren van je paard door een soort van ‘in-uitje’. Begin met drie drafbalkjes, gevolg door een laag kruisje. Zet vervolgens twee steilsprongetjes haaks achter het kruisje neer. Dat kan op één galopsprong, maar je kunt er ook twee of drie tussen laten, als je jezelf daar prettiger bij voelt. Bij deze oefening is het belangrijk om op tijd duidelijk te zijn naar je paard: gaan we naar links, naar rechts of gewoon rechtdoor?  Je kunt besluiten na de sprong een kleine volte te rijden, om hem zo nog wat extra te gymnastiseren. Ook handig voor paarden die na de sprong wat schieterig worden.


De letter ‘M’


Als laatste gaan we voor de meest verkochte letter: de ‘M’! Deze oefening is smullen voor ruiters en paarden die wel van een uitdaging houden. Je kunt deze balkjes plat op de grond leggen, maar voor de gevorderde springers mag je best lage steiltjes bouwen. Ritme is het sleutelwoord bij deze oefening.  Probeer de flow in het patroon te vinden: maak iedere omkeert gelijk aan de voorgaande, met steeds weer dezelfde lichte hulpen, gelijkende buiging en een gelijk aantal galopsprongen. Het vergt wat oefening om deze letter te kunnen rijden, maar het is een perfecte manier om de controle en communicatie tussen jou en je paard te perfectioneren. 



Bron: Bitmagazine.nl

OefeningI
OefeningM
OefeningO
OefeningY
OefeningS