Amerigo
Amerigo

Amerigo’s krijgen speciale stoomcursus voor de intocht

Nieuws

Aanstaande zaterdag komt de Sint weer aan in ons land en als het aan Stal Mansour ligt dan blijft hij veilig in het zadel van Amerigo zitten. Op de stal in Arnhem krijgen alle schimmels een stoomcursus ‘Hoe word ik een brave Amerigo’.


De manege probeert zo ongelukken te voorkomen. En dat doen ze door met z’n allen uit volle borst Sinterklaasliedjes te zingen terwijl ze met paraplu’s in de lucht zwaaien. De medewerkers trekken alles uit de kast om de intocht na te doen.

Nog meer dan andere jaren traint stal Mansour in Arnhem de schimmels voor een veilige Sinterklaasintocht. De paarden worden onder meer ingezet in Arnhem, Ede en Elburg. “Het is heel belangrijk dat een paard zich veilig voelt”, vertelt staleigenaar Rick Steijn. “Alles wat vreemd is voor een paard, moet gewoon worden. We laten een dier dus wennen aan paraplu’s maar ook aan doeken over zijn kont, want als paard van Sinterklaas krijgt ie ook een tabberd over zich heen. Ook moet het dier wennen aan harde geluiden”.

Zwarte Pietendiscussie


Met het oog op de heftige Zwarte Pietendiscussie is Rik Steijn nog alerter: “We trainen echt op veiligheid en groepen. Een paard is een kuddedier en daarom loopt ons Sinterklaaspaard altijd met meerdere paarden, het complete trompetterkorps. Overigens ziet een paard geen felle kleuren, wel donker en licht. En bij beweging kan ie natuurlijk schrikken en op de vlucht slaan. Maar daar trainen we dus allemaal op”.

Ook Sinterklazen worden getraind. Want Steijn verhuurt niet zomaar een paard. “Zeker bij de intochten moet Sint behoorlijk zijn ingereden. Je wil namelijk niet dat Sint per ongeluk zijn benen klemt en daardoor het signaal lopen geeft terwijl dat niet kan. Of hard aan de teugels trekt. Kortom Sint moet weten waar hij mee bezig is. Voor de intochten van school willen we nog weleens een paard uitlenen aan een minder ervaren Sint. Maar dan gaat er wel twee man begeleiding mee”.

Klik hier voor een filmpje van het spektakel. 

Bron: Omroep Gelderland