Sinterklaas
Sinterklaas

Een geschikt paard voor Sinterklaas

Nieuws

Sinterklaas is weer in het land! Afgelopen weekend bezocht de goedheiligman samen met zijn paard en pieten verschillende steden in Nederland. Bij zo’n optocht komt veel kijken, waardoor het paard van Sinterklaas dan ook zeker bomproof moet zijn. Jack van den Broek, eigenaar van (tv)Amerigo, legt uit wanneer een schimmel geschikt is voor een optocht en hoe deze verloopt.


Het paard van Sinterklaas, dat je de afgelopen zeven jaar tijdens de optocht op televisie voorbij hebt zien komen, is de rest van het jaar in het bezit van Jack van den Broek. Naast (tv)Amerigo heeft Jack meerdere brave, lieve schimmels die ook voor optochten, optredens of andere evenementen ingezet worden. Al jaren levert hij paarden aan de organisatie van de intocht in Amsterdam. Toen de organisatie van de nationale intocht een nieuwe Amerigo zocht, omdat het toenmalige paard met pensioen ging, kwam Jack in beeld.

Een geschikte schimmel voor Sinterklaas


Jack runt een bedrijf waar koetsen voor bruiloften en andere evenementen gehuurd kunnen worden. “Onze paarden worden op vrij jonge leeftijd getraind om voor de koets te kunnen lopen. Wij lopen in alle grote steden van Nederland, waar veel lawaai en drukte is. Hieruit maak je dan op dat bepaalde paarden vrij stressbestendig en koel in het hoofd zijn. En daar ga je dan mee aan de slag, door bijvoorbeeld steeds meer geluid toe te laten, zodat ze niet bang worden van veel kabaal.” Door de ervaringen die de paarden opdoen tijdens deze evenementen, weet Jack of een schimmel wel of niet de drukte van een Sinterklaasoptocht aan kan. Hij kijkt dan voornamelijk naar hoe stressbestendig de schimmel is. “Wij verzorgen heel veel trouwerijen vanuit allerlei culturele achtergronden. Bij Turkse of Marokkaanse bruiloften is bijvoorbeeld heel veel muziek en dans. Ook komen er veel zingende en schreeuwende jongens naar buiten met trommels en toeters. Als de paarden daar tegen kunnen, valt de Sinterklaasintocht eigenlijk wel mee.”




Weetje: Afgelopen mei werden drie schimmels van Jack gebruikt om de Toppers de Arena binnen te rijden tijdens hun concert, waaronder ook het paard van Sinterklaas.




Het verloop van de optocht


Aan het begin van de optocht wordt Sinterklaas, met behulp van een klein krukje, geholpen met opstappen. Het is namelijk toch wel een heel ongemakkelijke situatie voor Sinterklaas met zo’n tabberd aan. “We willen voorkomen dat je situaties krijgt waarbij hij eerst tien minuten aan het paard hangt, voordat het andere been eroverheen gaat. Dat is dan alleen maar meer belastend voor het paard en dat willen we absoluut niet hebben.” Tijdens een optocht zelf zijn er altijd begeleiders aanwezig bij het paard, dit zijn mensen van het bedrijf die dus ook met de paarden bekend zijn. Wanneer de druk toch wat hoog wordt bij Amerigo, is het altijd belangrijk dat de begeleider rustig blijft en vertrouwen en rust uitstraalt naar de schimmel. “Wanneer je als begeleider heel druk gaat lopen doen, dan wordt zo’n paard alleen maar gekker natuurlijk”, vertelt Jack. “Als we een paard ergens mee naartoe nemen, komt het vaak voor dat het paard dicht tegen je aan gaat lopen en steun bij je gaat zoeken. Het lijkt wel alsof hij denkt: als we bij het baasje blijven, komt het allemaal wel goed.” De begeleiders gaan in de optocht mee als pieten, of net wat de organisatie wenst.

Alternatieven


Steeds vaker worden verschillende alternatieven gevonden om Sinterklaas tijdens de optocht te vervoeren. Zo zie je hem wel eens langs komen per koets, auto of brommer. Dit komt omdat er in Nederland niet genoeg schimmels meer zijn. “Heel veel mensen houden niet zoveel van schimmels. Ik ben er zelf erg dol op en neem daardoor het werk dat je nodig hebt om ze schoon te houden voor lief. Maar de meeste mensen kijken bijvoorbeeld naar een Fries of een ander ras, omdat het onderhoud en het schoonmaken van die paarden een stuk makkelijker is. Als tien mensen een paard zoeken, is er misschien maar één die naar een schimmel kijkt. En dan moet je ook nog eens een schimmel zien te vinden die bij je past qua karakter en temperament. Die match is natuurlijk vrij uniek.” Bovenop het feit dat er niet zo veel schimmels meer zijn, hopen heel veel kinderen in  Nederland dat Sinterklaas langskomt in hun gemeente. “Het is natuurlijk onmogelijk dat alle hulp-Sinterklazen aankomen op een wit paard. Dat bestaat gewoon niet. Daarom ben ik heel blij dat er andere mogelijkheden zijn. Voor de kinderen maakt het niet uit of Sinterklaas op een paard aankomt of in een mooie luxe auto. Voor hen gaat het gewoon om Sinterklaas en zijn Pieten en dat ze wat snoepjes krijgen. Hoe Sinterklaas aankomt, daar maken de volwassenen zich drukker om dan de kinderen zelf.”

Bron: Bitmagazine.nl