1 (Large)
1 (Large)

Het juiste scheerapparaat

Nieuws

Het scheerseizoen staat voor de deur en om zo’n glad geschoren velletje te krijgen, is het juiste scheerapparaat nodig. Maar welke kies je? Er is veel te koop. Waar moet je precies op letten en wat heb je nodig? Scheerspecialist Jarno Hendrikx geeft advies.



Wil je een scheerapparaat kopen? Vraag jezelf dan eerst af wat je precies met het apparaat wilt doen. Ga je deze winter maar één of twee paarden scheren, of staat er een grote stal vol paarden te wachten? Er zijn machines te koop vanaf 45 watt tot wel 120 of 200 watt. “Laat je goed voorlichten”, adviseert scheerspecialist Jarno Hendrikx. Hij is met zijn bedrijf JHX Equine Facilities gespecialiseerd in het scheren van paarden en het verhuren en verkopen van scheermachines. “Scheer je weinig, dan hoef je doorgaans niet zo’n sterke machine te hebben. Mensen zoals ik, die heel veel scheren, hebben een goede machine nodig.” Hendrikx adviseert zijn meeste klanten, ook particulieren, met het oog op duurzaamheid een machine van 100 watt of meer. “Jonge paarden, die net uit de kudde komen, hebben vaak een vieze en vette vacht. Dan is een sterke machine verstandig. Een scheerapparaat heeft veel minder moeite met een paard dat tiptop gewassen klaarstaat.”

A-merken


Je wilt een kwalitatief goed scheerapparaat aanschaffen. Wat zijn dan precies de A­merken? Volgens Jarno Hendrikx zit je bij de volgende merken altijd goed: Lister, Aesculap, Moser, Heiniger, Hauptner, Liscop, Wahl, Andis en Oster.

Ergonomie en geluid


Voor het gebruiksgemak worden de scheerapparaten tegenwoordig kleiner en lichter gemaakt. Tijdens het scheren is dit zeker prettiger, maar volgens Hendrikx moet je met deze machines wel uitkijken. “De beste en zwaardere apparaten liggen vaak niet het fijnst in de hand. Bij het ontwerp van goede scheermachines is vaak meer rekening gehouden met het doel dan met degene die hem vasthoudt. Ik zie vaak dat mensen een prettig in de hand liggend exemplaar kopen en daar problemen mee krijgen, omdat ze het apparaat te zwaar werk laten doen.” Tussen verschillende merken scheermachines kan een verschil in geluidsproductie zitten. Uiteraard geldt: hoe zwaarder en sterker de machine is, hoe meer lawaai deze produceert. Toch vindt Hendrikx het geluid een verwaarloosbaar gegeven. “Alle grote scheermachines maken relatief veel geluid. Wanneer paarden echt bang zijn voor geluid, dan vinden ze een kleine tondeuse ook eng. Helaas is nog niemand erin geslaagd een geruisloze machine te maken.”

Haarlengte


De meeste merken verkopen scheermachines met een standaardmes. Daarmee houd je na het scheren een haarlengte van zo’n drie millimeter over. Er zijn ook mesjes te koop waarmee één millimeter overblijft. “Dat heeft mijn voorkeur. Met de één millimeter mesjes worden je paarden wel heel kaal, maar je hoeft minder snel weer te scheren. Dat kan enkele weken schelen. Het enige nadeel is dat deze mesjes zelden standaard worden geleverd.” De haarlengte is ook afhankelijk van de omstandigheden op stal: is het een binnen- of een buitenstal, staat je paard op de tocht? Voor de sport is één millimeter mooi, maar wanneer je slechts een keer per week rijdt is drie millimeter ook prima. En welke haarlengte je ook kiest: vergeet niet dat je je paard zijn jas uittrekt. Dit moet je compenseren in de vorm van een deken.

Accu of snoer


Zowel grote scheerapparaten als kleinere tondeuses zijn verkrijgbaar met accu of snoer. Wat betreft de grote scheermachines kiest Hendrikx voorlopig nog voor het snoer. “Ik ben geen fan van grote apparaten die op een accu werken. De techniek van die accu’s is nog niet zo ver dat het feilloos werkt. Ook zijn de accuapparaten duurder en hebben de accu’s geen eeuwige levensduur. De nieuwste accu’s zijn wel beter, maar ze hebben nog niet de kracht van een snoer. Je levert altijd in op motorvermogen en toerental.

Wanneer je toch een apparaat met accu hebt, zorg dan dat je altijd een re­serveaccu bij de hand houdt.” Veel mensen denken dat er met een snoer gevaarlijke situaties ontstaan. Dit wuift Hendrikx echter weg. “Ik scheer nu tien jaar en het komt zelden voor dat een paard op een kabel springt. En in de enkele keren dat het wel is gebeurd, zijn er geen ongelukken ge­ beurd. Daarnaast is een nieuwe accu nog al­ tijd duurder dan een nieuwe snoer.” Voor tondeuses vindt Hendrikx accu’s juist wél fijn. “Die hoeven minder zwaar werk te doen. De motortjes in tondeuses zijn een stuk lichter, waardoor de accu’s ook langer meegaan.”

Tondeuse of scheerapparaat


Behalve een groot scheerapparaat heb je een kleine tondeuse nodig voor de afwer­king en het hoofd. “Scheermachines zijn speciaal gemaakt om hele paarden mee te scheren, tondeuses van oudsher niet.” Toch zijn er tondeuses op de markt waarmee je een compleet paard kunt scheren. Dit is alleen mogelijk met een goed, sterk appa­raat waar je meerdere kopjes bij kunt kopen. Wat betreft tondeuses voor alleen de af­ werking en opscheren bestaan ook meer­dere opties. “Er zijn apparaten waar je een hele reeks losse scheerkoppen bij kunt kopen, apparaten waarbij je de scheer­ hoogte kunt instellen of apparaten met één vast mes. De laatste zijn uiteraard het goedkoopst, maar de twee eerstgenoemde zijn makkelijker. Wil je dat de tondeuse op dezelfde haarlengte scheert als het grote scheerapparaat? Let er dan op dat je een instelbare machine koopt”, aldus Hendrikx.

Goedkoop is duurkoop


Er is één ding dat Hendrikx iedereen die een scheerapparaat gaat kopen op het hart wil drukken: “Koop een A­merk. Om het geld hoef je het niet te laten, sterke A­merk machines liggen qua prijs tussen de 300 en 450 euro. B­merken zijn wel iets goedkoper, maar het verschil in kwaliteit is enorm.” Hendrikx legt de vergelijking met auto’s. “Je komt in principe met alles van A naar B, maar in een kleine, goedkope auto ligt een heel andere motor dan in een Mercedes.” Bij de A­merken krijg je jaren garantie en je weet zeker dat, mócht er iets stuk gaan, de onderdelen na te bestellen zijn. De A­mer­ ken staan voor een levensduur van zo’n tien à vijftien jaar, mits je het apparaat goed on­ derhoudt. “De apparaten van A­merken hebben goede mesjes, gemaakt van hard staal. Veel B­merken importeren de machi­ nes en het staal uit China. Dit staal is minder hard en daardoor minder slijtvast en het kan vervormen door de hitte van het apparaat. Wat dat betreft geldt echt: goedkoop is duurkoop!”, besluit Hendrikx.

Onderhoudstips


Goed onderhoud is van levensbelang voor een scheerapparaat. Jarno Hendrikx geeft enkele tips:

  • Zoek een goede messenslijper. Hiermee staat of valt alles. Een gemiddeld scheermes gaat bij goed oliën maximaal acht paarden mee, mits de messen écht schoon zijn. Mesjes slijpen hard door vet en viezigheid in de vacht. Ga niet eeuwig met de mesjes door. Merk je na het scheren van vier of vijf paarden dat het apparaat begint te haperen, laat de mesjes dan slijpen.

  • Zorg voor voldoende olie. Tijdens het scheren moet je het apparaat minimaal elke tien tot vijftien minuten oliën. Dit doe je aan de zijkant van de mesjes, boven de tandjes en in het gaatje bovenop de scheerkop (deze zit voor of na de stelschroef).

  • Maak het luchtfilter schoon. Pak of schuif het filter uit het apparaat en maak het schoon met een borsteltje of blaas het schoon met lucht.

  • Laat het apparaat regelmatig nakijken door een expert. Het is verstandig om de machine minimaal één keer per jaar te laten schoonmaken, nakijken en nieuw vet op de lagers te laten doen.

  • Leg het apparaat netjes weg. Maak na het scheren alle mesjes schoon, haal het haar van de machine af en leg hem geolied in de doos, anders gaan de messen roesten.

  • Stel de mesjes goed af. Op het apparaat zit aan de bovenkant van de cirkel een stelschroef. Door deze aan te draaien kun je spanning op de mesjes zetten. Dit is een gevoelskwestie. Wanneer de messen nieuw of net geslepen zijn, draai je deze aan tot je weerstand voelt. Op het moment dat je tijdens het scheren iets voelt haperen, kun je hem weer iets aandraaien. Zo kan je een aantal maal de spanning iets verhogen. Hoor je echter dat de motor er te hard aan moet trek­ ken, dan is het tijd om de mesjes weer te laten slijpen.

  • Was het paard voor het scheren voor een optimaal resultaat. De scheermesjes en het apparaat gaan hierdoor vele malen langer mee.


 
2 (Large)
3 (Large)