scheren
scheren

Reageert je paard panisch op het scheerapparaat?

Nieuws

Begint je paard te veranderen in een teddybeer? Als je door wilt trainen in de winter is een dik pak haar niet altijd even handig. Scheren is dan een goede optie. Maar wat doe je als je paard panisch reageert op het scheerapparaat? Gedragsdeskundige Will Rogers en scheerspecialist Luc Salfischberger helpen je in Bit 250 op weg, met elk een eigen aanpak.


Neem er de tijd voor en laat paarden stapje voor stapje wennen. Paardentrainer en gedragsspecialist  Will Rogers vindt dat je scheren net zo goed moet trainen als een oefening tijdens het rijden of trailerladen. “Mensen vergeten vaak dat dit ook bij de opvoeding hoort. Ze zetten ineens een scheerapparaat op de huid van een paard en hij moet dat maar normaal vinden.”

Voordat je daadwerkelijk aan het scheren slaat, moet je eerst de angst van je paard wegnemen, zegt Will: “Hoe vaak is het niet: ‘hè, mijn paard heeft ineens veel haar, ik moet hem nu scheren’. Vervolgens kom je tot de ontdekking dat hij het apparaat eng vindt, maar ga je toch door, omdat het haar er nou eenmaal af moet.”

“Dat veroorzaakt een enorme vertrouwensbreuk tussen je paard en jou. Je kunt het vergelijken met de allereerste keer dat je op een paard gaat zitten. Als je er ineens opspringt, terwijl hij nooit eerder bereden is, verwacht je toch ook niet dat je zomaar kunt wegrijden? Dat je dat rustig introduceert, vindt iedereen normaal. Voor scheren zou hetzelfde moeten gelden.”

Kalmerende hulpmiddelen 


In tegenstelling tot Will Rogers maakt Luc Salfischberger van K en L Stables uit Kwadijk waar nodig wel gebruik van kalmerende hulpmiddelen bij een paard dat nerveus of onrustig is tijdens een scheerbeurt. Hij scheert iedere winter zo’n vijftig tot zestig paarden. Aan het begin van de herfst bestelt hij een grote doos Tranquigel bij de dierenarts.

“Vooraf overleg ik met een eigenaar of een paard vaker is geschoren en of ze weten hoe hij reageert. Als iemand aangeeft dat het paard zenuwachtig wordt, geef ik hem vooraf een tube gel, die ik drie kwartier laat inwerken. Als het paard in de buurt staat, vraag ik meestal of de eigenaar het even ophaalt, zodat deze het zelf vooraf kan geven want het heeft echt inwerktijd nodig. Meestal zie je aan de uitdrukking in de ogen van het paard of het goed werkt. Ruinen schachten bovendien vaak uit van ontspanning. In bijna alle gevallen heb ik het paard in iets meer dan een uur helemaal kaalgeschoren.”

Patroontjes of afwijkende modellen scheren doet Luc ook, maar dat is meer werk. “In dat geval neem ik een krijtje mee en vraag ik of de eigenaar wil tekenen hoe hij het wil hebben, om misverstanden te voorkomen.”

Scheertips


Wintertijd

Is de klok teruggezet naar wintertijd? Haal dan je scheerapparaat tevoorschijn. Doe je het eerder, dan heb je kans dat je twee keer de klos bent, want dan groeit de wintervacht nog. Scheer wel voordat de temperatuur te veel daalt, zodat de vacht nog een klein beetje kan aangroeien voor de echte koude zich aandient. Scheer niet na februari. Dan is de zomervacht alweer in de maak, dus als je het dan doet, heb je kans op een langdurig kaal paard.
Vraag hulp

Niet zeker van jezelf? Vraag hulp van een ervaren paardenscheerder. Laat die je paard de eerste keer doen en kijk de kunst af. Als je paard braaf reageert, kun je het de volgende keer zelf proberen.
Neem de tijd

Zeker als het de eerste keer is, is het belangrijk om er de tijd voor te nemen je paard aan het apparaat te laten wennen. Doe dat in verschillende sessies en ga pas door naar de volgende stap als je paard ontspannen blijft bij wat je aan het doen bent.
Lees het hele scheerartikel in Bit 250 voor meer tips, vanaf 27 oktober 2017 verkrijgbaar.

Bron: Bit 250