kelly de geus
kelly de geus

Blog: Do’s en don’ts bij verschillende karaktertypes

Nieuws

Een tijdje terug konden jullie een videoblog van mij zien waarop ik een aantal verschillende karaktertypes bij jullie introduceerde. Deze methode van het typeren van eigenschappen wordt onder andere ook gebruik in Parelli Natural Horsemanship, deze hebben faam en bekendheid gegeven aan de methode en er een prachtige naam aan gegeven: de horsenality’s.


Als toegewijd Parelli student heb ik me volledig in deze materie gestort vanaf het moment dat ik er mee in aanraking kwam. Jaren terug kwam ik voor het eerst in aanraking met een manier om karaktereigenschappen te duiden in een aantal verschillende types, namelijk de 5 elementen, daarover in een volgende blog meer. Dit vond ik al een prachtige manier om meer inzicht te krijgen in de beweegredenen van het paard, echter maakt de combinatie van de horsenality’s en de 5 elementen voor mij het plaatje compleet. Ik zal je vandaag uitleggen wat de do’s en don’ts zijn voor zelfverzekerde en onzekere paarden. Het eerste wat je dus ook vast moet stellen is of jouw paard onzeker of zelfverzekerd is.

Hoe herken je of je paard onzeker of zelfverzekerd is?


Dat zie je terug in zijn gedrag en lichaamstaal. Een onzeker paard zal van nature gemakkelijker van je weg gaan en moeilijker naar je toe willen komen, een zelfverzekerd paard zal proberen je ruimte op te eisen en moeilijker uit je ruimte te zetten zijn. Daarnaast kun je door het lezen van de lichaamstaal ook gemakkelijker herkennen of een paard zelfverzekerd of onzeker is. De ogen verklappen al veel informatie. Wanneer je paard niet knippert met zijn ogen kan dit duiden op spanning of angst. Het kan bijvoorbeeld aangeven dat hij een situatie niet vertrouwt. Net als bij de ademhaling, als het paard oppervlakkig ademhaalt of het lijkt zelfs alsof hij zijn adem inhoudt, kan dat wederom een teken zijn van onzekerheid en spanning. De benadering die je naar je paard toe kiest is cruciaal, een zelfverzekerd paard vereist een andere aanpak dan een onzeker paard. Wat voor de een perfect werkt, werkt voor de ander compleet averechts en kan voor enorme miscommunicaties zorgen.

Situatie afhankelijk


Soms is het moeilijk om te bepalen in welke hoek jouw paard zich bevindt, omdat zijn gedrag per situatie als dag en nacht kan verschillen. Een paard wat thuis altijd ontzettend zelfverzekerd is, kan zich in een nieuwe situatie ineens heel onzeker voelen (en gedragen). Hier pas je je strategie dan altijd op aan. Zo geef je je paard het leiderschap wat hij nodig heeft. Of je paard dus zelfverzekerd of onzeker is, leiderschap heeft hij altijd nodig als je wat van hem wilt vragen.

Do’s en don’ts voor het zelfverzekerde paard


Bij dit paard is het heel belangrijk dat je in je ‘attitude’ niet ‘bazig’ overkomt naar hem en hem niet probeert te vertellen dat hij iets ‘moet’. Daar zal hij namelijk snel op afhaken en constant met je willen discussiëren. Bij deze paarden draait het om respect, en dat moet je verdienen. Afwisseling in de training is de allerbelangrijkste sleutel voor deze paarden. Herhaling en repetitie is de perfecte voedingsbodem om een zelfverzekerd paard ‘stout’ te krijgen. Ze gaan zich al snel vervelen en rottigheid uithalen.

Do’s en don’ts voor het onzekere paard


Ook dit paard heeft natuurlijk duidelijk leiderschap nodig. Wanneer hij dit namelijk niet krijgt zal hij al snel angstig of zelfs paniekerig worden. Echter ben je met dit paard duidelijk maar zacht. Kalm blijven is voor dit type paard onmisbaar. Voor deze paarden is consistentie, structuur en herhaling de sleutel. Dat maakt je training voorspelbaar en dat geeft ze rust. Wanneer je ze constant overvalt met weer een nieuwe oefening worden ze onzeker wat zich vervolgens kan uiten in spanning. Echter, het enige wat dit paard nodig heeft is vertrouwen, rust en regelmaat.

Dus, is jouw paard zelfverzekerd of eerder onzeker?

Bekijk de video van Kelly over verschillende karakters bij paarden: