Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

De do’s en don’ts bij zandkoliek

Verzorging Horsemanship Verzorging Veterinair Opvallend

Veel paarden staan regelmatig in paddocks in plaats van in de weide. Een paddock heeft echter een groot nadeel, de kans bestaat dat je paard zand binnenkrijgt. Zand blijft vaak achter in de darmen, wat zandkoliek tot gevolg kan hebben.

Ellen Compagnie van Dierenkliniek Emmeloord vertelt over de symptomen en de do’s en don’ts bij zandkoliek.

Zandkoliek kan veel verschillende symptomen hebben. “Dit kan variëren van lichte koliekklachten, zoals schrapen, sloom zijn, naar de buik kijken en niet willen eten. Tot ernstige koliekklachten als rollen, liggen en opstaan en duidelijke pijn. Sommige paarden krijgen ook een lichte temperatuursverhoging”, vertelt Ellen Compagnie. Verder kun je ook iets merken aan de ontlasting van je paard. Deze kan slap en waterig zijn, maar ook juist erg vaste mestballetjes met zand hierin.

Do’s

Denk je dat je paard last heeft van zandkoliek, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

  • Bel meteen je dierenarts

De dierenarts kan je paard controleren en bevestigen of hij inderdaad zandkoliek heeft. “Wanneer dit het geval is, kan de dierenarts je paard enkele dagen laxeren met paraffineolie om zo het zand zoveel mogelijk uit de darmen te krijgen”, legt Ellen uit. “Dit helpt echter alleen wanneer de dikke darm nog op de correcte manier in het lichaam ligt, wanneer deze gedraaid of verplaatst is, helpt alleen een operatie.”

  • Voer psylliumzaadjes

Deze helpen het zand af te voeren en zorgen voor bescherming van de darmwand. Het voeren van psylliumzaadjes kun je ook preventief doen.

  • Mest controleren

Controleer de mest van je paard. Dit doe je door een beetje mest met water te mengen en dit in een handschoen of emmer te laten rusten. Het zand zakt op deze manier naar de bodem. “Helaas zegt dit niet altijd iets. Zand komt namelijk in wisselende hoeveelheden met de mest mee. Door een röntgenfoto van de buik van je paard te laten maken, kun je een definitieve diagnose stellen.”

Don’ts

“Wat je vooral niet moet doen wanneer je denkt dat je paard zandkoliek heeft, is te lang afwachten. Zand kan namelijk een volledige verstopping veroorzaken of zelfs een draaiing of verplaatsing van de dikke darm tot gevolg hebben”, vertelt Ellen.

Voorkomen

“Het beste om zandkoliek te voorkomen, is om je paard niet op zand te zetten”, stelt Ellen. Staat je paard toch op zand, dan zijn er een paar dingen die je kunt doen om zandkoliek te voorkomen. Je kunt je paard een graasmasker op doen, op deze manier kan hij niet van het zand eten. 

Nog twee andere tips: “Voer je paard niet vanaf de grond, maar uit een bak met een rooster. Zo neemt hij geen hap zand wanneer hij bijvoorbeeld hooi pakt. Ook is het verstandig preventief psyilliumzaadjes te voeren. Doe dit tijdens de risicomaanden gedurende tien dagen per maand.”

Lees ook:

Bron: Bit & Cap