Carolina Brinkman
Carolina Brinkman

Blog: Eefje Wentelteefje (22)

Nieuws

Laatst zag ik op de Bit site een leuke videoblog van medeblogster Kelly de Geus over verschillende karaktertypes van paarden.Vrolijk zei Kelly, terwijl ze gezellig bijna opgepeuzeld werd door het paard dat ze vasthield, dat er vier karaktertypes bestaan: introverte, extroverte, zelfverzekerde en onzekere paarden.


Nu sta ik wel open voor allerlei verschillende zienswijzen, ook waar het de omgang met paarden betreft, dus ik spitste mijn oren. Wat voor karaktertype zouden mijn paarden hebben? Kelly zei dat introverte paarden meer ‘ho’ hebben en extroverte paarden meer ‘go’. “Oké, dus Naloma is duidelijk extrovert, want dat is een snelheidsduivel”, dacht ik. “En Eefje is dan introvert denk ik, want die staat stokstijf stil als ze iets eng vindt.”

“En”, zei Kelly, “introverte paarden zijn vaak wat trager in hun reacties en hun beweging.” Hmm… Eefje is niet echt traag in haar bewegingen en ze kan ineens met haar neus de andere kant op staan. Vandaar de bijnaam ‘Wentelteefje’. Dus misschien toch niet introvert? Zal je zien dat ik een introvert extrovert paard heb. Dat kán niet eens!

Kelly ging verder: “Zelfverzekerde paarden zijn paarden die ruimte nemen, doen graag een stapje dichter naar je toe, zijn dapper en onderzoekend en onzekere paarden geven ruimte, zijn nerveus, paniekerig of angstig.”

Duidelijk. Naloma is een zelfverzekerd paard want die mag graag gezellig tegen je aan staan. Maar echt heel dapper is ze dan weer niet. Want als ik een bal of paraplu in de bak leg zal ze er mijlenver uit de buurt blijven. Terwijl de andere paarden op onderzoek uitgaan. Willem probeert zelfs of je paraplu kunt eten.

Dus is Naloma dan toch niet zelfverzekerd? Eefje komt ook naar je toe, maar die is minder opdringerig, néémt geen ruimte, houdt gewoon haar afstand. Dus die is dan onzeker? Maar ze is wel onderzoekend en niet paniekerig, hoewel ze wel alles ziet en wantrouwt. Ik begon een beetje hoofdpijn te krijgen en ging op zoek naar een kladblok om notities te maken, want ik neem dit soort dingen serieus. Dus ik begon weer aan het begin van het videoblogje en maakte aantekeningen. Kelly legde uit dat je als je de karaktertypes combineert dan zelfverzekerde/introverte, zelfverzekerde/extroverte, onzekere/introverte of onzekere/extroverte paarden hebt.

Ik noteerde de bijbehorende karaktereigenschappen en ben tot de volgende conclusie gekomen: Naloma en Evie zijn allebei zelfverzekerd/onzeker/introvert/extrovert en Willem is zelfverzekerd/extrovert. Ja hoor, heb ik weer. Ben ik zeker de enige die paarden heeft met het niet bestaande karaktertype nummer 5. Niet met hun dikke kont in een hokje te duwen.

Kun jij naar aanleiding van de videoblog van Kelly de Geus het karaktertype van jouw paard herkennen?

naloma en eef (Large)