Mager
Mager

Do’s en don’ts bij ondergewicht

Nieuws

Zijn de ribben van je paard of pony zichtbaar en steken zijn heupen iets uit? Dan bestaat de kans dat hij aan de magere kant is. Hoewel ondergewicht een minder vaak voorkomend verschijnsel is dan overgewicht, lijkt het in de praktijk vaak net zo lastig te verhelpen. Eigenlijk is er maar één manier om een mager paard dikker te krijgen: zorg dat er meer energie in gaat dan hij verbruikt.


Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker wanneer je paard een moeilijke eter is, of een enorm heethoofd is. Daarom hierbij vier (vijf…) tips om ondergewicht aan te pakken, en in het kort wat je vooral niet moet doen. Let wel op: we hebben het hier niet over verwaarloosde paarden; die hebben een andere aanpak en begeleiding van professionals nodig!

1. Sluit medische oorzaken uit!


Om mee te beginnen en zeker niet te onderschatten: heel vaak wordt ondergewicht of moeilijk aankomen/op gewicht blijven veroorzaakt door een medisch probleem. Denk aan maag- en/of darmzweren, insulineresistentie, gebitsproblemen en andere aandoeningen. Deze dienen eerst onder begeleiding van een dierenarts te worden opgelost, voordat je zelf gaat ‘dokteren’ met voer!

2. Ga op zoek naar de oorzaak


Heeft je paard een sticker op zijn voorhoofd gekregen van de dierenarts voor zijn blakende gezondheid, zoek dan verder naar een andere oorzaak. Er is namelijk altijd een oorzaak. Chronische stress, (denk bijvoorbeeld aan onrustige stalling, sociale onrust of juist gebrek aan sociaal contact, overtraining, verveling, etc.) is vaak moeilijk te herkennen (vooral voor de eigenaar zelf!), maar zorgt voor veel extra energiegebruik en onderdrukt vaak de eetlust. Heel belangrijk om dan niet het ondergewicht an sich, maar de stress als ‘probleem’ te zien en op te lossen. Dan komt de rest vanzelf.

3. Meer ruwvoer


Is je paard gezond en is de oorzaak van zijn ondergewicht bekend en opgelost of in ieder geval in progress, dan is meer ruwvoer (vers gras/hooi/kuil/luzerne) een veilige manier om wat meer vlees op het lijf te krijgen. Ruwvoer (van goede kwaliteit) zorgt in de regel niet voor verteringsproblemen (waar krachtvoer en granen dat wel doen door het hoge zetmeelgehalte!) en verlaagt in veel gevallen ook eventuele stress. Twee vliegen in één klap dus. Weidegang doet magere paarden vaak goed!

4. Vetrijk rantsoen


Vet bevat per gram drie keer meer energie dan koolhydraten (zetmeel/suiker), wat het een heel geconcentreerde energiebron maakt. Je hebt relatief weinig nodig voor resultaat, het is veilig (om dezelfde reden als ruwvoer) én het maakt niet heet. Erg geschikt voor nerveuze en hete paarden dus. Een rantsoen met totaal meer dan 8% vet is prima geschikt voor een mager paard. Tegenwoordig zijn er veel voeders met een hoog vetgehalte verkrijgbaar, maar je kunt ook gewone plantaardige olie (lijnzaadolie, zonnebloemolie, slaolie, etc.) gebruiken. Lees meer over een vetrijk rantsoen.

5. Geef het tijd!


Afvallen duurt lang, maar aankomen ook! Denk niet dat een x aantal kilo extra (kracht-)voer voor extra snel resultaat zorgt, dat zorgt eerder heel snel voor een heel ziek paard. Als de oorzaak is aangepakt en het rantsoen klopt, duurt het, afhankelijk van de ernst van het ondergewicht, vaak nog minimaal 2 maanden voordat je verandering gaat zien.

Wat je vooral niet moet doen:



  • Meer dan 5 kg zetmeelrijk (>30% zetmeel) krachtvoer/granen voeren. De kans dat een deel van het zetmeel niet wordt verteerd is dan groot, met alle gevolgen van dien!

  • Rauwe maïs voeren. Maïs wordt wel eens als ‘dikmaker’ geportretteerd, maar onverhit maïszetmeel is voor paarden heel moeilijk verteerbaar en geeft een groot risico op verteringsproblemen.

  • De oorzaak niet aanpakken en alleen met voeding knutselen. Het ondergewicht is niet je probleem, de oorzaak van het ondergewicht wel.


Kom je er niet uit met je rantsoen of krijg je geen duidelijke oorzaak gevonden, schakel dan vooral een deskundige in en blijf niet zelf aanmodderen!

Lees meer over magere paarden.











VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.