drachtig
drachtig

Merrie- en veulenvoeding: De hoogdrachtige merrie

Nieuws

Het veulenseizoen komt alweer langzaam op gang! Tijd voor wat aandacht voor de voeding van de mama’s-to-be. De meeste merries die op dit moment drachtig zijn, zijn hoogdrachtig. Oftewel, ze hebben nog maar twee maanden of minder te gaan. In het eerste deel van de dracht kan de merrie doorgaans af met een normaal rantsoen. Maar vanaf de achtste maand begint het veulen toch wel erg veel plaats in te nemen en extra voedingsstoffen te vragen, waardoor de merrie toch wat extra’s nodig heeft.





  1. Niet teveel en niet te weinig




Vanzelfsprekend eigenlijk. Dat de merrie wat extra’s nodig heeft, betekent niet dat je meteen met kilo’s merriebrok in de weer moet. In deze fase van de dracht is het zaak om de conditie van de merrie goed in de gaten te houden. Waak voor overconditie, want dat zit in de weg en beïnvloed de hormoonhuishouding negatief. Ondergewicht kan ervoor zorgen dat de merrie het tijdens de vroege lactatie bij een hoge melkgift moeilijk krijgt, omdat ze niet genoeg reserves heeft en het er niet aan gegeten krijgt. Beperk het aandeel zetmeel (krachtvoer!) om verteringsproblemen te voorkomen, maar zorg wel dat de vitamine- en mineralenvoorzienig op peil is.


  1. Extra kwaliteit ruwvoer




Doordat het veulen zoveel plaats inneemt, krijgt de merrie steeds meer moeite om genoeg ruwvoer op te nemen om aan haar behoefte aan structuur te voldoen. Problemen zoals verstopping of juist diarree komen hierdoor in deze fase vaker voor. Een extra fijne kwaliteit ruwvoer (bij voorkeur hooi) levert wat extra energie en de kans op verstopping is hiermee wat kleiner. Heb je een merrie met of gevoelig voor overgewicht, houd het dan bij een iets grovere variant.


  1. Vitamines en mineralen




Tijdens de laatste fase van de dracht zijn de mineralen calcium, fosfor, magnesium, koper, zink en mangaan extra belangrijk. Speciale merrievoeders en -supplementen zijn (meestal…) op deze behoefte afgestemd en het is aan te raden om voor zo’n product te kiezen, in plaats van een ‘normaal’ krachtvoer of supplement.

Lees meer over dracht & voeding.











VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.