Weidegang
Weidegang

Goed voer voor je senior

Nieuws

Begint je paard bij de senioren te horen? Dan is het tijd om zijn maaltijden eens grondig te inspecteren - en zo nodig aan te passen. Het is niet nodig om ribben te kunnen tellen bij je oudje. Zo houd je je paard in zijn laatste levensjaren fit & gezond met goed voer:


Winterse weidegang


Goed voer voor je senior begint bij bewust kijken naar je paard. Vanaf ongeveer 20 jaar zie je zijn lichaam langzaam veranderen. Zijn zadel past misschien minder goed omdat zijn bespiering minder wordt. De stofwisseling verloopt minder efficiënt waardoor vacht en ogen wat doffer kunnen worden. En de lever- en nierfunctie nemen langzaam af. Houd hiermee vooral in de koude jaargetijden rekening en biedt het juiste voer. De kans op vermagering is in de winter namelijk groter dan in de zomer; oudere paarden kunnen gras beter verteren dan hooi of voordroog. Weidegang is daarom super belangrijk voor je oudje, net als het geven van wat extra olie, bijvoorbeeld lijnzaadolie.


Speciale slobber


Ook de slijtage van zijn gebit speelt mee als het om het goed voeren van senior-paarden gaat. Kan je paard niet meer goed kauwen, dan zie je onverteerde stukken terug in zijn mest. Het kan dan handig en verstandig zijn om een paar keer per dag een lekkere seniorenslobber te voeren. Over het algemeen bevat seniorenvoer meer vezels, maar let er wel op er niet teveel suikers in zitten. Bespreek je keuze met een dierenarts en laat je paard regelmatig controleren door een paardentandarts.


Vezels


Het geven van eitwit van hoge kwaliteit is ook een goede manier om je oma of opa op gewicht te houden. Tenzij je paard nierproblemen heeft, kun je overwegen om een veulenbrok bij te voeren. Daarin zitten veel eiwitten. Vitaminen en mineralen die top zijn voor seniorpaarden zijn zink, koper, selenium en vitamine C. Krijgt je paard minder ruwvoer of helemaal geen ruwvoer meer dan moet zijn vervangende kostje wel veel vezels bevatten. Minder ruwvoer heeft als consequentie dat de activiteit van goede bacterien in de darmen daalt. Hierdoor zal het paardenlijf minder vitamine B en K aanmaken, waardoor je die ook als supplement kunt voeren. Vraag ernaar bij je dierenarts tijdens een check-up.


Een paar no-no’s:


  • Geef je senior geen topsportbrokken. Deze belasten de lever onnodig.
  • Geef je oude(re) paard niet teveel krachtvoer, want ook hoge zetmeelgehalten zijn niet goed voor de vertering. Het kan zelfs leiden tot koliek en hoefbevangenheid.

Wil je meer lezen over paardenvoeding? Bestel dan nu het magazine VOER.


Bron: Bitmagazine.nl