rug
rug

Zijde succesvol bij behandeling hernia

Nieuws

In de Verenigde Staten is voor het eerst een maas van zijde gebruikt om een middenrug-hernia bij een paard te behandelen, aldus Horsetalk.


Een hernia aan de lagere middellijn is een ongewone complicatie na operaties, maar ze kunnen wanneer ze voorkomen ernstige gevolgen hebben.

Op dit moment heeft het gebruik van mazen de voorkeur bij een behandeling tegen hernia’s en paarden hebben hierbij de beste kans om weer terug op hun oude niveau te komen.

Er kunnen echter ernstige complicaties optreden bij het gebruik van een polypropyleen of polyester gaasje bij paarden, zoals infecties, herhaling van de hernia en verklevingen in de buikwand. Daarnaast bestaat er een kans op koliek.

Jennifer Haupt, van de Massachusetts Institute of Technology en José García-López en Kate Chope, van de Tufts Universiteit, rapporteren over het zijdegaasje, dat ze toepasten bij een paard van 600 kilo.

“Voor zover wij weten is dit de eerste keer dat dit wordt gemeld in de literatuur”, schrijven ze in het tijdschrift BMC Veterinary Research.

De negen jaar oude warmbloed merrie ontwikkelde een hernia na een operatie aan haar buikwand, 20 maanden eerder. De oorspronkelijke operatie werd uitgevoerd vanwege ernstige problemen met haar dikke darm. De merrie werd onder narcose gebracht en de hernia werd gerepareerd met het gaasje.

Er waren geen complicaties voor en na de operatie. Na drie dagen mocht de merrie weer naar huis. De daaropvolgende twee jaar bracht ze succesvol veulens ter wereld.

Bron: Horsetalk