120322464_ABFweb
120322464_ABFweb

Rompomvang merrie beïnvloedt grootte van veulen

Nieuws

Alle fokkers hopen op een gezond veulen dat goed blijft groeien. Het is bekend dat grote merries vaak een groter veulen krijgen en dat het eerste veulen van een merrie vaak kleiner is dan haar latere veulens. Een onderzoek in Brazilië wijst uit dat ook de rompomvang van de merrie invloed heeft op de grootte van het veulen.


In Brazilië onderzochten ze of de moeder, vader en placenta invloed hadden op de grootte van het veulen en zijn gezondheid. Ze onderzochten dit bij achttien Mangalarga Paulista paarden en twintig Braziliaanse sportpaarden tijdens hun eerste 30 levensdagen.

Van ieder veulen werd de hoogte, het gewicht en de rompomtrek van de ouders gemeten. Van de merrie werd ook haar leeftijd genoteerd en keken ze hoeveel veulens de merrie eerder al had gehad. Na de bevalling wogen ze de placenta, werd de lengte van het navelstreng gemeten en werd de draagtijd genoteerd. Van het veulen zelf onderzochten ze de hoogte, het gewicht en de rompomtrek bij de geboorte, zeven dagen later en bij een leeftijd van 30 dagen. Om te testen hoe gezond de veulens waren werd gekeken hoe lang ze erover deden om te gaan staan en te drinken.

Uit het onderzoek bleek dat merries die al eerder een veulen hadden gehad en groter en ouder waren, grotere veulens kregen dan kleine, jonge en onervaren merries. De veulens van grote merries waren groter, zwaarder en hadden een grotere rompomtrek. Oudere en ervaren merries produceerden ook zwaardere placenta’s, wat er wellicht voor kan zorgen dat de placenta beter uitrekt. De placenta zorgt voor de voeding van de foetus en een kleine placenta kan minder voedingsstoffen leveren waardoor de foetus minder groeit. Uit het onderzoek bleek weinig verband tussen de onderzochte eigenschappen van de hengst en de eigenschappen van de pasgeboren veulens. De grotere veulens en veulens die uit een zware placenta kwamen, stonden sneller op en dronken sneller bij de moeder. Veulens die na een ongewoon lange dracht ter wereld kwamen waren minder fit bij de geboorte.

De rompomvang blijkt in dit onderzoek een belangrijk verband te hebben met het gewicht en de grootte van het veulen. Als een groot veulen gewenst is, kan er dus beter gekozen worden voor een grote merrie die al meer veulens heeft gehad.

Bron: Equinews