Veulen in de sneeuw
Veulen in de sneeuw Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

De eerste winter van je veulen

Welzijn Opvallend

De meeste foto’s van merries met veulens bevatten gigantisch groene weides en flink wat zon. Nu de temperatuur langzaam naar graadje Siberië zakt weten we dat de werkelijkheid gewoon anders is. Voor je veulen wordt dit zijn eerste winter en je wilt er alles aandoen om hem gezond te houden tijdens de koudste dagen.

Koud maar niet nat

Het goede nieuws is dat paarden het beter doen bij koude dan bij warme temperaturen. Maar daar staat tegenover dat paarden wel gezond moeten zijn willen ze het fijn hebben in de winter, een dikke vacht moeten hebben en ook niet te lang in de nattigheid moeten staan. Het is verstandig om extra maatregelen te nemen voor de kwetsbare groep, zoals de oudere en jongere dieren.

Als je je veulen of jaarling buiten houdt, is het van belang dat hij of zij een droge plek heeft om te schuilen. Als het dagen aan één stuk regent krijgen ze het gewoon koud. De wintervacht van een paard verliest veel van zijn bescherming als hij nat is. Daarom is het in de winter belangrijk je paard te beschermen tegen regen, natte sneeuw, harde wind en misschien zelfs zweten, omdat dat de isolerende werking van de vacht wegneemt.

Het is fysiek zwaar om te vechten tegen de kou, dus je moet ervoor zorgen dat je jaarling in uitstekende conditie is. Zorg er dus voor dat je vaccinaties up to date zijn, dat hij voldoende lichaamsgewicht heeft en dat je een goed voedselprogramma hebt dat ontwikkeld is voor paarden in de groei. Daarnaast is het van essentieel belang dat de paarden beschikking hebben over genoeg ruwvoer van goede kwaliteit zodat hun spijsvertering ze kan helpen warm te blijven.

Jonge veulens hebben niet het lichaamsvet van oudere paarden, dus het is belangrijk dat je voorkomt dat ze het koud krijgen. Als het echt koud is - en je hebt een pasgeboren winterveulen - kan het zijn dat je een warmtelamp nodig hebt om het diertje warm te houden. Houd de lamp wel weg van de bodembedekking en ander ontvlambaar materiaal, voordat je brand hebt.

Suzie O’Cain uit Delanson, New York, fokt al 23 jaar veulens en bedacht een slimme oplossing om de kleintjes warm te houden tijdens koude temperaturen. Ze gebruikte al speciale veulendekentjes, maar die waren bloot bij de buik waardoor het veulen het nog koud kreeg. Ze besloot gewoon een t-shirt te gebruiken. “We maken de hals gewoon iets groter en doen de voorbenen van het veulen door de mouwen. Het shirt gaat over het hele lichaam en er zitten geen gaten in waar het toch koud kan worden”, legt ze uit. “Ze kunnen draaien, bokken, springen, het maakt helemaal niets uit. De veulens hebben er geen problemen mee en ze zijn warm en makkelijk uit te wassen.”

Ze voegt daaraan wel toe dat de shirts alleen geschikt zijn voor veulens die geboren zijn tijdens koud weer en dat de meeste veulens na een paar dagen al prima zonder kunnen.

Vocht is belangrijk

Een oorzaak van koliek is verminderde waterinname, dus onderschat de waarde van schoon, vers water niet. Ook al vriest het buiten. Paarden die hooi eten drinken meer dan wanneer ze gras eten, dus je wilt er zeker van zijn dat er ten alle tijde fris water is. Sneeuw is geen goede waterbron!

Dat je paard niet zweet betekent niet dat hij geen zout nodig heeft. Goede zoutopname zorgt ervoor dat paarden blijven drinken.

Bodemgevaar

Veulens en jonge paarden zijn als kinderen en koud weer haalt hun speelsheid naar boven. Je kunt niet van ze verwachten dat ze rustig en voorzichtig lopen omdat het glad is. IJs veroorzaakt meer problemen dan sneeuw en sneeuw waarover veel gelopen wordt, wordt ijs als het weer gaat vriezen. Zorg ervoor dat er strooizout aanwezig is op stal en houd paden vrij van ijs en sneeuw.

Bron: Horse Channel