Veulen
Veulen

Merrie redt leven van twee veulens

Nieuws

Een bonte merrie genaamd Nanny McPhee doet haar naam eer aan. De elfjarige Irish Draught kruising adopteerde twee veulens, terwijl ze zelf al drie jaar geen veulen meer heeft gehad. Eigenaresse Teresa Basher vertelt het bijzondere verhaal aan Horse&Hound.


In 2011 kocht Teresa Basher de merrie Nanny McPhee in een zeer slechte conditie. Twee weken later kwamen ze erachter dat de merrie al acht maanden drachtig was. “Door de slechte conditie van de merrie, werd het veulen geboren met een hersenbeschadiging. Het veulen stierf binnen 24 uur”, vertelt Teresa.

Toen de merrie drie jaar later tijdens een buitenrit een veulen zag, begon ze spontaan weer melk te produceren. Ze werd vervolgens de redder in nood voor een vijf dagen oud Arabisch veulen. Toen het veulen arriveerde bij Nanny McPhee, werd het direct geadopteerd door de zorgzame merrie. Toen Teresa het veulen ging afspenen van Nanny McPhee, bleef de merrie melk produceren.

Op Facebook kwamen ze een oproep tegen van een Clydesdale veulen die een pleegmerrie zocht. De moeder van het veulen gaf geen melk en het veulen accepteerde geen melk uit een fles of emmer. Nanny McPhee reisde af naar het veulen en ze had niet veel later moeten komen. “Twee of drie uur later en het veulen zou gestorven zijn.” Aangezien Nanny McPhee eigenlijk te klein was voor het grote veulen, zochten ze in de tussentijd naar een grotere pleegmerrie. Eind april werd een Cleveland Bay merrie gevonden die de zorg over het Clydesdale veulen overnam.

“Het is ontzettend zeldzaam dat ze drie jaar geen veulen heeft gehad en toch een vreemd veulen adopteert. Nanny McPhee is erg moederlijk tegenover andere paarden, ik heb nog nooit zo’n merrie meegemaakt.”

Klik hier voor foto’s van Nanny McPhee en het Clydesdale veulen.

Bron: Horse&Hound