veulen
veulen

Dierenartsen spannen zich in voor leven van wild veulen

Nieuws

Dierenartsen van de Universiteit van North Carolina spannen zich met man en macht in om het leven van een wild Corolla veulen te redden, dat eerder deze maand verzwakt werd gevonden, schrijft The Horse.


De Corolla stamt af van de paarden die 500 jaar geleden door de Spaanse ondekkingsreizigers naar North Carolina werden gebracht, ze wonen nu in een wildpark. Karen McCalpin, van het park, zegt dat de kuddemanagers bezig waren merrie’s te spuiten met anticonceptie, toen ze het veulen vonden. “Hij was uitzonderlijk klein en dun”, vertelt ze.

“Toen hij op 17 juni arriveerde, had hij een lage bloeddruk, een lage temperatuur en een laag glucoseniveau: zijn lichaam kon het zuurstof niet op de juiste manier vervoeren en zijn hartslag was te laag”, vertelt dierenarts Jennifer L. Davis. “Hij heeft in de baarmoeder niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen gekregen.”

De dierenartsen ontdekten ook urine in de buik van het veulen, vertelt Davis. Het veulen werd William genoemd en werd gestabiliseerd. Hij kreeg medicijnen om zijn bloeddruk te reguleren. Daarnaast kreeg hij een operatie aan de urachus (de buis die de navel met de blaas verbindt), waar hij goed van is hersteld.

De artsen dachten eerst dat het veulen te vroeg was geboren, maar ze denken nu dat er een andere oorzaak is voor zijn conditie. “We weten niet wanneer hij geboren is, maar ik denk dat hij niet prematuur is omdat hij al tanden had”, aldus Davis. “Het leek meer op dysmature (hij is na een normale zwangerschapsduur geboren, maar had wel premature tekenen. Hij zag eruit als een dummy veulen.”

William gaat vooruit. Hij krijgt een mix van koeien- en geitenmelk. “Zijn elektrolyten blijven niet op peil en hij wil zelf nog niet eten”, aldus Davis. Ze hoopt dat de situatie zal veranderen en dat William een pleegmoeder krijgt.

Bron: The Horse