veulen
veulen

Bloedwaardes veulen verschillen van volwassen paard

Nieuws

Om verkeerde interpretaties te voorkomen, moeten we weten wat normaal is bij een veulen. Daarom pleit professor Michelle Barton voor het toevoegen van referentiewaarden voor veulens met betrekking tot bloedtesten bij paarden. Er zijn volgens haar unieke verschillen in bloedwaarden tussen een pasgeboren veulen en een volwassen paard.


Het testen van het bloed van een paard kan een bron van informatie opleveren over zijn gezondheid op dat moment. Vecht hij tegen een infectie of een ziekte die zijn immuunsysteem aantast? Heeft hij problemen met zijn stofwisseling? Of lever- of nierschade?

Pasgeboren


De rode en witte bloedcellenuitslag en andere waarden worden echter minder duidelijk als je te maken hebt met een net geboren veulen. Daarvan is het lichaam zich nog aan het aanpassen op het leven buiten de baarmoeder. Daarom is het belangrijk dat dierenartsen weten wat normaal is en wat niet bij een bloedtest van een veulen.

De meeste laboratoria geven alleen referentiewaarden voor volwassen paarden, zodat de bloedwaarden van een veulen al gauw onterecht kunnen worden opgevat als abnormaal. Dat zegt Michelle Barton, die zich bezighoudt met onderzoek naar geneeskunde en geneesmiddelen voor grote dieren, zoals paarden. Ze is onder andere verbonden aan de Universiteit van Georgia. Ze heeft de verschillen tussen veulens en volwassen paarden beschreven, van witte en rode bloedcellen tot aan lever- en nierwaarden.

Bloedarmoede


Het aantal rode bloedcellen bij een veulen is na de geboorte gelijk of zelfs iets hoger dan bij een volwassen paard. Dat komt door het laatste beetje bloed dat het veulen krijgt via de placenta van de merrie. Binnen 48 uur, als het veulen de biest of de eerste melk drinkt, daalt het aantal en neemt het geleidelijk verder af gedurende de volgende maanden. Dat komt door het lage ijzergehalte in de melk en het vervangen van oude rode bloedcellen in het beenmerg.

“Daarom lijken veulens bloedarmoede te hebben in vergelijking met volwassen paarden”, zegt Barton. “Dit is alleen niet schadelijk in deze periode. Als de waarde onder de 20% komt, in vergelijking met de volwassen waardes van 35-50%, moet je het wél onderzoeken.”

Koudbloeden


Barton heeft ook opgemerkt dat sommige rassen verschillende waarden hebben van rode bloedcellen. De mate van bloedarmoede bij trekpaard- of koudbloedveulens is lager dan bij volbloeden of paarden met meer bloed. Bij Arabieren komt het bijvoorbeeld in veel sterkere mate voor, zegt Barton. De waarden van ezelveulens zijn gelijk aan die van warmbloedveulens.

Witte bloedcellen werken mee aan het immuunsysteem van het lichaam en bevatten neutrofielen en lymfocyten, ofwel soorten witte bloedcellen. Het aantal neutrofielen in het pasgeboren veulen hoort gelijk of hoger te zijn dan bij volwassen paarden. Lymfocyten komen daarentegen minder voor of zijn ook gelijk aan het aantal bij een volgroeid paard.  Verder zijn er verschillen in onder andere nier- en leverwaarden (hoger in respectievelijk de eerste 48 uur en de eerste weken) en glucose (ook hoger). Meer over de verschillende waarden is te lezen in het artikel van The Horse.com.

Bron: The Horse.com