Veulen
Veulen

Veulens koppelen aan pleegmerries, hoe gaat dat?

Nieuws

Merel Dierks is dierenarts bij Dierenkliniek Dennenoord en gaat over de pleegmerries van de kliniek. In het veulenseizoen weet zij jonge veulens aan een nieuwe moeder te helpen, maar hoe verloopt zo’n proces nou precies?


“We hebben op de kliniek zo’n 40 merries, deze zijn geselecteerd op hun moeder eigenschappen”, begint Merel. “Als een merrie goed voor een veulen zorgt, maar er verder niet zoveel mee heeft, is ze eigenlijk niet geschikt voor ons. De merries die hier staan zijn super zorgzaam en willen over het algemeen voor ieder veulen dat zij zien zorgen.”

Een moederloos veulen


Wanneer een merrie overlijdt tijdens de bevalling of kort hierna is het belangrijk dat een veulen snel een nieuwe moeder krijgt. Veel mensen vinden de kliniek dankzij hun dierenarts of komen er via via terecht. “Mijn telefoon staat altijd aan en ik kan dan ook op ieder moment van de dag gebeld worden met de vraag of wij een pleegmerrie beschikbaar hebben. Vaak is dit ‘s nachts, dus het veulenseizoen is altijd hard werken”, vertelt Merel. “Het veulen wordt naar onze kliniek gebracht, hier hebben we altijd een aantal merries klaar staan. Deze merries zijn klaar om een veulen op te vangen. Door middel van medicatie en met de hand melken zorgen we ervoor dat hun melkproductie tijdens het seizoen op gang is en blijft.”

Introductie


“Zodra er ‘s nachts een trailer het terrein op komt rijden worden de meeste merries al enthousiast. Ze weten inmiddels dat dit vaak betekent dat er een nieuw veulen komt. Sommige merries laten op zo’n moment spontaan hun melk lopen.” De merrie en het veulen worden rustig aan elkaar geïntroduceerd en blijven vervolgens een aantal dagen op de kliniek. Zo kunnen Merel en haar team ze goed in de gaten houden. “Als alles goed verloopt gaat de merrie na een paar dagen met het veulen mee naar huis. We houden dan veel contact met de eigenaren van het veulen en hun dierenarts. Wanneer het veulen oud genoeg is om afgespeend te worden, komt de merrie weer terug naar de kliniek.” Doordat de eigenaren van het veulen de merrie ook mee naar huis mogen nemen, hebben zij ook alle vrijheid om naar evenementen als keuringen of veilingen te gaan. “Meestal proberen we wel een springgefokt veulen aan een springgefokte merrie te koppelen en met dressuurveulens net zo. Tot nu toe is dat eigenlijk bijna altijd gelukt en hebben we nog geen enkel veulen zonder nieuwe moeder naar huis moeten sturen.”

Hard werken


In 2017 heeft de kliniek al 45 veulens kunnen helpen, met voorgaande jaren erbij zijn er inmiddels al zo’n 150 veulens geholpen. “Het is heel dankbaar werk om te doen, maar het is ook zwaar werk. Meestal wordt ik ‘s nachts gebeld of er een merrie beschikbaar is en vaak lijkt het in golven te gaan. Soms heb je een week niets en dan opeens vijf in twee nachten. Maar wanneer zo’n klein veulen dan weer een moeder heeft en alles goed gaat, is dat een emotioneel en dankbaar moment. De pleegmerries zijn echt een passie van mij geworden.”

Filmpjes


Op de Facebookpagina van Dierenkliniek Dennenoord vind je verschillende filmpjes van veulens die voor het eerst hun nieuwe moeder leren kennen.

Bron: Bitmagazine.nl