rijfouten
rijfouten

De 8 meest gemaakte fouten bij het rijden

Nieuws

Bij een moeilijke sport als paardrijden is een foutje zo gemaakt. Dat geeft over het algemeen niets, want van je fouten kun je leren. Toch zijn er een aantal fouten die je beter zoveel mogelijk uit de weg kunt gaan. Horse Listening somt ze voor je op.



1. Je ego meenemen in de ring


Een wedstrijd gaat soms niet helemaal zoals je voor ogen had. Ging het thuis bij de training nog zo goed, lijkt het tussen de witte hekjes van de wedstrijdring ineens of je paard nog nooit een proef heeft gereden. Wat moet de jury wel niet denken? En wat zal het publiek je uitlachen! Het kan moeilijk zijn om op zulke spannende momenten positief te blijven denken, maar juist van dit soort ervaringen kun je leren. Raak niet gefrustreerd, maar blijf vriendelijk tegen je paard en de mensen om je heen. Probeer niet bezig te zijn met wat anderen over je denken. Iedereen heeft wel eens een slechte dag en kan zich dus vast wel voorstellen hoe je je voelt. Het beste wat je kunt doen na een proef, parcours of les die wat minder ging, is je schouders ophalen en blijven glimlachen. Gun jezelf en je paard wat rust, dan kunnen jullie er de volgende keer weer vol goede moed tegenaan.

2. Geen doelen stellen


Als je elke dag hetzelfde doet, is de kans groot dat je op datzelfde niveau blijft steken. Stel dus duidelijke doelen in waar je naartoe kunt werken. Breek je doel op in kleine, haalbare stapjes: als je bijvoorbeeld als doel hebt om je paard met alleen een neckrope te kunnen rijden en nu nog altijd met bit rijdt, is het niet waarschijnlijk dat je van de ene op de andere dag vrolijk hoofdstelloos rondgaloppeert. Misschien duurt het wat langer als je kleine stappen neemt, maar het is beter om langzaam in de goede richting te gaan dan snel in de verkeerde.

Houd bij het stellen van doelen in gedachten dat jij en je paard een team vormen, en dat je doelen dus ook moeten aansluiten aan de behoeften van jullie beiden. Ga bij jezelf na wat het belangrijkst is voor jullie training op dit moment, of dat verbeterpunt nu bij jou ligt of bij je paard. Als je dat hebt bepaald, kun je het instellen als doel om verder aan te werken.

3. Te hard je best doen


Ja, het kan echt! Het is goed om doorzettingsvermogen te hebben in je training, maar let erop dat je jezelf niet blind staart op één en dezelfde oefening. Als je al een hele training bezig bent met een oefening die maar niet wil lukken, is het verstandiger om even afstand te nemen en iets anders te gaan doen. Door bijvoorbeeld oefeningen te herhalen die wél goed gaan, krijgen jullie weer de positieve energie die nodig is om vooruit te komen.

4. Niet openstaan voor andere ideeën


Als je een die-hard dressuurruiter bent, is het misschien moeilijk om je voor te stellen dat er ook paardenmensen zijn die níét dromen van de perfecte piaffe-passage. En als fanatiek springruiter snap je misschien niet hoe mensen urenlang naar een dressuurwedstrijd kunnen kijken. Toch is het goed om af en toe verder te kijken dan de grenzen van je eigen discipline. Elk discipline heeft zijn eigen manier van leren, trainen en uitvoeren, en misschien zitten er wel oefeningen bij die heel nuttig kunnen zijn voor je eigen training. Bovendien is een beetje afwisseling hartstikke leuk: verandering van spijs doet eten!

5. Naar iedereen luisteren


Openstaan voor andere ideeën is dus goed, maar je kunt er ook te ver in gaan. In de paardenwereld zijn nu eenmaal duizenden verschillende ideeën over de juiste omgang, de juiste rijstijl, het juiste tuig... Als je zomaar elke tip die je krijgt klakkeloos opvolgt, zie je binnen de kortste keren door de bomen het bos niet meer. Zoek een goede instructeur die dezelfde instelling en ideeën heeft als jij en gebruik zijn of haar instructies als vaste richtlijn. Ongevraagd advies vanaf de bakrand zul je waarschijnlijk op iedere stal tegenkomen, maar je bent absoluut niet verplicht om ‘wijze raad’ op te volgen van mensen die waarschijnlijk nog nooit op jouw paard hebben gereden.

6. Een paard rijden dat te moeilijk voor je is


Doe jezelf nooit stoerder voor dan je bent en wees eerlijk over je rijervaring. Uiteindelijk zul je het meeste plezier beleven aan een paard dat voor jou makkelijk te rijden is. Als je je niet helemaal op je gemak voelt bij een paard, worden jij én het paard daar niet beter van. Sterker nog, een onzekere ruiter op een moeilijk paard is vragen om ongelukken. Stap dus alleen op een ‘lastig’ paard als je ruime ervaring hebt met soortgelijke paarden of professionele begeleiding krijgt van iemand die daar voldoende ervaring mee heeft. Veiligheid boven alles!

7. Geen lessen nemen


Zelfs al rijd je al jaren op hetzelfde paard en kennen jullie elkaar door en door, het is verstandig om af en toe een les te nemen. Een ervaren instructeur kan vanaf de grond verbeterpunten zien die je tijdens het rijden misschien niet eens voelt, en je inspireren om nieuwe oefeningen te doen die je zelf niet zo snel had bedacht. Bovendien is het ook altijd fijn om complimentjes te krijgen als een oefening goed gaat!

8. Bang zijn om fouten te maken


Als je in je training of in de les ergens tegenaan loopt dat mis gaat, is het misschien verleidelijk om die oefening voortaan maar zoveel mogelijk uit te stellen. Maar als je het nooit probeert, zal het ook nooit lukken. Het is normaal dat je soms door een fase heen moet waarbij het voelt alsof alles je alles verkeerd doet, maar zo’n fase kan juist precies zijn wat je nodig hebt om van te leren. Het is niet erg als je daardoor een stapje terug moet doen in je training. Uiteindelijk komen jullie er altijd sterker uit.

Bron: Horse Listening