dressuurproef
dressuurproef

11 voordelen van het rijden van dressuurproeven

Nieuws

Als je wedstrijden rijdt, ben je regelmatig bezig met het oefenen van je dressuurproeven. Dat hoort er nu eenmaal bij! Rijd je puur recreatief, dan ligt het oefenen van proeven minder voor de hand. Toch kan het heel nuttig zijn om af en toe een proefje te rijden tijdens je training. HorseListening somt een aantal onverwachte voordelen voor je op.



1. Leg je focus op specifieke onderdelen


Als je geconcentreerd werkt aan één onderdeel, merk je pas hoeveel er voor nodig is om het onderdeel goed onder de knie te krijgen. Als je voor jezelf rijdt, beschouw je het misschien al als een verruiming als je paard harder galoppeert. Iets waar je bij een dressuurproef geen hoge punten mee zou krijgen. Een dressuurproef heet niet voor niets een proef: het is een test om te zien of je bepaalde dressuuroefeningen goed kunt rijden. Opmerkingen in je protocol kunnen je dus erg helpen om in te zien welk onderdeel goed gaat, en wat nog bijgeschaafd kan worden bij je training.

2. Consistenter rijden


Wanneer je van letter tot letter en van overgang naar overgang rijdt, wordt je jezelf meer bewust van de haperingen die bij je figuren voorkomen. Is het je ooit opgevallen dat je paard afremt in de hoeken? Of dat zijn passen wat korter worden wanneer je een volte inzet? Door de duidelijke afbakeningen van de proefonderdelen vallen dit soort onregelmatigheden meer op, en geven je meteen een reden om eraan te werken.

3. Nauwkeurige overgangen


Wanneer je voor jezelf rijdt, hoef je minder nauwkeurig te zijn in je overgangen. Geef je je galophulpen in de hoek, maar springt je paard pas aan voorbij de C? Geen probleem, daar krijg je toch geen punten voor! Bij een dressuurproef moet je echter nauwkeurig op de letter gaan rijden. Wanneer je gaat oefenen met specifieke punten waarop je paard een overgang moet rijden, zul je merken dat je paard vanzelf scherper op je hulpen gaat reageren.

4. Nettere figuren


Een nette, gelijkmatige slangenvolte rijd je niet alleen om de jury te imponeren. Het is hét figuur bij uitstek om je paard soepeler te maken door hem beide kanten op te laten buigen en tussendoor recht te stellen. Bovendien leer je door het zo nauwkeurig mogelijk rijden van een figuur ook de takt en impuls te bewaren en je eigen balans te behouden.

5. Passen tellen


Als je je houdt aan de verplichtingen van de proef, leer je ook het één en ander over je paard. Het zal je bijvoorbeeld opvallen dat je paard vier passen nodig heeft om van letter tot letter te gaan. Deze informatie kan in je voordeel werken bij de timing van je verruimingen, verzamelingen en halthouden op de juiste plek.

6. Verfijn je hulpen


Tijdens een dressuurproef moeten je hulpen tegelijkertijd zo effectief en zo onzichtbaar mogelijk zijn. Als je voor je dressuurproef traint, kun je daar dus goed mee oefenen. Misschien moet je bij dat ene figuur nog net iets meer binnenbeen geven, of leg je je buitenbeen bij de galophulp verder naar achter dan nodig is.

7. Ontwikkel buiging en rechtheid


Deze twee begrippen zijn gemakkelijk te vergeten als je alleen recreatief rijdt. Tijdens een buitenrit ben je waarschijnlijk niet zo bezig met of je paard goed inbuigt in de hoeken, of dat hij in een keurig rechte lijn galoppeert. Door de nauwkeurige series van overgangen en figuren van een proef, leer je je paard omstellen en rechtstellen. Een ‘recht’ paard dat in balans is, is niet alleen prettiger voor de ruiter om te rijden, maar zit zelf ook lekkerder in z’n vel.

8. Leer je rust te bewaren in stress-situaties


Het perfect uitvoeren van moeilijke opdrachten onder het toeziend oog van een strenge jury, dat brengt de nodige prestatiedruk met zich mee voor ruiter én paard. Toch is het goed om zo nu en dan te oefenen om te presteren in dit soort stress-situaties. Op den duur leer je met de spanning omgaan en beheerst te rijden in andere spannende omstandigheden.

9. Nieuwe vaardigheden


Heb je het gevoel dat je elke keer dat je rijdt hetzelfde schema afwerkt? Door af en toe een proefje te rijden, word je herinnerd aan figuren en oefeningen die je misschien al een tijd niet meer hebt gereden of nog nooit hebt geprobeerd. Bovendien zijn de proeven op zo’n manier opgesteld, dat je steeds een niveau hoger kunt als je alle onderdelen van de proef onder de knie kunt. Zo blijf je nooit lang op een punt steken. Extra leuk: als je je af en toe inschrijft voor een (onderlinge) proef, heb je een echt doel om tijdens je training naartoe te werken. Als dat harde werk ook nog eens wordt beloond met een mooie rozet, heb je een tastbaar bewijs van wat je met je training hebt bereikt.

10. Vooruit denken


Wanneer je van onderdeel naar onderdeel rijdt, denk je onbewust vooruit. Omdat je weet welk onderdeel als volgende komt, bereid je je in je lichaam alvast voor op de hulpen die je zometeen moet geven. Op een gegeven moment zal het misschien zelfs gaan aanvoelen alsof je paard al weet wat je van hem vraagt voordat je het daadwerkelijk hebt gevraagd. En is dat niet precies wat je met rijden wil bereiken?

11. Kijk waar je heengaat


Iedereen heeft het waarschijnlijk wel eens te horen gekregen van zijn instructeur: niet naar beneden kijken, maar recht vooruit, tussen de oren van je paard door! Tijdens een dressuurpaard heb je geen tijd om naar beneden te kijken, omdat je bezig bent met kijken waar je het volgende onderdeel moet rijden.

Bron: HorseListening