201026038_ABFweb
201026038_ABFweb

Online proeven rijden

Nieuws Dressuur Horsemanship

De coronacrisis heeft ons dagelijks leven behoorlijk op zijn kop gezet en ook in de paardensport is dat goed te merken. Toch heeft het ons ook wat gebracht. Zo is het voor de breedtesport mogelijk om online dressuurproeven te rijden tot en met de klasse M2. Een mooie mogelijkheid om te kijken waar je als combinatie staat en meestal in de eigen, veilige omgeving. Hoe kan je als ruiter je hier het beste op voorbereiden en een goede proef neerzetten? Jurylid en instructeur Margot Hoeberichts legt het uit.

Een goede voorbereiding

“Misschien een beetje een dooddoener, maar een goede voorbereiding is ook hier het halve werk. Dat is eigenlijk precies hetzelfde als wanneer je wel ‘gewoon op concours gaat’. Ruiters onderschatten soms het rijden van online proeven, omdat ze thuis of in de vertrouwde omgeving de proef rijden. Eigenlijk is dat zonde, want in de vertrouwde omgeving gaan oefeningen vaak nog beter dan op concours. Als je je hier dus ook goed op voorbereid, kan je nog beter scoren.”

Ken je proef

“Al zolang als ik jury ben, blijf ik het herhalen: ken je proef! Er zijn toch altijd ruiters die tijdens een proef naar een lezer roepen ‘Wat?’ en dat is echt zonde. Je moet op het laatste moment een oefening inzetten, waardoor deze eigenlijk altijd een beetje slordig wordt. Ook overval je je paard ermee en het komt ook een beetje ongeïnteresseerd over naar een jury toe. Door je proef te kennen, kan je de oefeningen beter voorbereiden en jouw paard dus ook beter voorbereiden op wat er komen gaat. De ruiters die ik begeleid rijden de online proeven meestal uit het hoofd maar eigenlijk wil ik dit dus iedereen aanraden.”

De regels

“Om iedereen zo eerlijk mogelijk te kunnen beoordelen, zijn er regels opgesteld rondom het rijden van online proeven. Zo staan de te rijden proeven vastgesteld, moet de video in één keer opgenomen zijn en moet jij dus in één keer je proef gereden hebben, en mag de video niet meer dan één week oud zijn. Ook moet de video starten met  het opnoemen van de datum en het combinatienummer, waarna het paardenpaspoort met de pagina’s waarop de identificatiegegevens van het paard duidelijk zichtbaar zijn in beeld gebracht wordt. Ook moet de filmer een rondje om het paard lopen om alle aftekeningen in beeld te brengen. Vergeet daarbij niet de sporen, bitringen en neusriem in beeld te brengen. Zorg dat je, voordat je jouw proef laat filmen, zeker weet dat je aan alle regels voldoet. Anders wordt hij niet beoordeeld en dat is natuurlijk eeuwig zonde.”

Resultaat behalen

“Wat we soms vergeten, is bedenken waarom we meedoen aan online proeven rijden. Is het omdat iedereen op stal het doet? Dan kun je het beter laten. Als je zelf een duidelijk doel voor ogen hebt, zoals bijvoorbeeld ritme in het wedstrijdrijden proberen te houden, beter proeven te gaan rijden of kijken waar je staat als combinatie, dan is het rijden van online proeven echt een mooie mogelijkheid. Als je dan het rijden van de online proef goed voorbereid, de proef zelf zo netjes mogelijk rijdt en het ook nog goed laat filmen, dan kan het niet anders zijn dan dat je resultaat behaalt. En daar worden we allemaal blij van.”

Bron: Bitmagazine.nl