Eva & Jesse
Eva & Jesse

De 5 meest gemaakte fouten tijdens vrijheidsdressuur

Nieuws

Vrijheidsdressuur is een tak van sport die mateloos populair is, met name onder de jeugd. Dat vrijheidsdressuur nog best wat kennis en ervaring vergt, weet Eva Roemaat als geen ander. Ze benoemt de vijf meest gemaakte fouten in een luchtig jasje.

Wie Eva Roemaat zegt, zegt Jesse Drent. Samen vormen ze Nalanta, waarmee dit succesvolle duo lessen, trainingen, shows en zelfs ponykampen geeft. Al een ruim aantal jaren zijn ze bezig met vrijheidsdressuur. Sinds kort hebben ze hun eigen stal, waar ze maar wát trots op zijn. Wat de vijf meest gemaakte fouten zijn tijdens vrijheidsdressuur? Eva is daar duidelijk in: “Heb je even?”, zegt ze lachend.

1. Te snel beginnen met aanleren van oefeningen

Als je filmpjes ziet van trainers die zich al lange tijd actief bezighouden met vrijheidsdressuur, zie je al snel paarden die bijvoorbeeld prachtig steigeren. Zijn deze trainers gelijk begonnen met het aanleren van vrijheidsdressuuroefeningen? Eva legt uit dat dit het resultaat is van een goede basis en heel veel trainen. “Het is voor het creëren van zo’n basis belangrijk om je paard te leren kennen. Ontdek wie je paard is en hoe het leert. Maar ook hoe je zelf omgaat met corrigeren en belonen. Wanneer er iets niet helemaal volgens plan gaat tijdens je training, dan is de trainer zelf 9 van de 10 keer de oorzaak. Zelfreflectie moet je dus ook kunnen toepassen om een goede trainer te kunnen worden. Hoe aantrekkelijk het ook lijkt om gelijk te beginnen met het aanleren van kunstjes als steigeren en zitten, een goede basis is de eerste stap. Je moet hier altijd op terug kunnen vallen.”

2. Te snel te veel willen

“Als je dan toe bent aan het aanleren van oefeningen, houd het dan klein. Denk aan het leren optillen van een voetje of kusjes geven.” Eva vergelijkt het met het trainen van een springpaard. Dan is het, als het goed is, niet je doel om na twee weken al 1.50 meter te willen springen. Opbouw is belangrijk. Vrijheidsdressuur is wat dat betreft hetzelfde. Het aanleren van nieuwe oefeningen is namelijk mentaal voor het paard best pittig.

3. Te veel bezig zijn met bereiken van doel

“Vroeger was ik ook vaak bezig met het werken aan een bepaald thema, iets dat ik binnen een week voor elkaar wilde krijgen. Dat werkte eerlijk gezegd totaal niet. Maar zodra ik heel open de wei in kwam om met mijn paard Shilas te willen spelen, dan ging het juist erg goed. Ik had mijn verwachtingen losgelaten. Ik bereikte op die manier juist veel meer. Dan merk je dat 10 minuten trainen met zo’n instelling al genoeg kan zijn. En op deze wijze werk ik nog steeds.”

4. Te laat belonen

“Je moet je heel bewust zijn van je timing als trainer. Veel mensen voeren bijvoorbeeld te veel of passen geen goede timing toe.” Eva legt uit: “Stel je voor dat je paard je een kus geeft, wat precies is wat je op dat moment wilt zien. Als je dan nog het voer moet pakken en je raakt even afgeleid door iets wat er om je heen gebeurt, dan ben je dus al te laat. Het paard koppelt dan niet meer datgene wat hij heeft laten zien aan de beloning. Je kunt dus het beste direct belonen. En als je beloont, beloon dan ook met iets heel kleins. Wij gebruiken zelf IJslanderbrok zonder suiker. Dat kun je dus gewoon voeren zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je paard te veel suikers binnenkrijgt. Maar beloon alleen op het moment dat jij het zelf vraagt, anders kan je paard het gaan misbruiken. Overigens hoef je niet per se te belonen met voer. Het is maar net wat je zelf prettig vindt.”

5. Vrijheidsdressuur is alleen voor “Horsemanshippers”

“Wat veel mensen denken is dat vrijheidsdressuur onder Horsemanship valt. Terwijl het juist een tak van sport is die heel universeel is.” Of je nu een dressuur- of springruiter bent, het is echt voor iedereen, vertelt Eva. Zolang je zelf maar de verschillende commando’s kunt onderscheiden. Je wilt niet dat je paard ineens tijdens het dressuur rijden of springen gaat steigeren.
Lees ook: 10 Beginnerstips voor vrijheidsdressuur
Bron: Bitmagazine.nl