voeren details
voeren details

Voeren na een koliekoperatie

Nieuws

Koliek is een van de meest voorkomende aandoeningen bij paarden, elk jaar krijgen vier van de honderd paarden er mee te maken. Veel paarden herstellen van een milde vorm zonder enige behandeling, maar in drie van de 200 gevallen is er een operatie nodig. Hoe zorg je voor je paard na zo’n operatie? Equinews vertelt wat je hem het beste kunt voeren.


Alfalfa (lucerne) is een goede ruwvoerkeuze omdat het lekker is en het energie en eiwitten bevat. Ook heeft het een licht laxerende werking. Er zijn verschillende gevallen van ernstige koliek, met verstopping en verdraaiing als twee van de meest voorkomende factoren. Als het paard geopereerd moet worden, blijft hij normaal gesproken nog een aantal dagen in de kliniek. Een paard dat na een koliekoperatie op stal staat heeft niet zoveel voer nodig als een paard dat in training staat, omdat ze de energie die ze normaal gesproken verbruiken nu niet nodig hebben.

Intraveneuze voeding


Ongeacht het niveau van vereiste energie hebben paarden die gedurende twee à drie dagen niet de helft van de vereiste voedingsstoffen binnen krijgen, ondersteuning krijgen. Als je paard niets eet, dan moet hij zijn voedingsstoffen dus op een andere manier binnen zien te krijgen. Intraveneuze voeding (parenterale voeding) is nuttig in het verminderen van hersteltijd- en kosten bij paarden die in shock zijn of na een operatie niet normaal kunnen eten. Sommige paarden krijgen dit enkele weken, maar meestal is het slechts een paar dagen nodig.

Voerkeuze


Wat je je paard na de operatie voert, hangt af van wat hij voor de ingreep kreeg. Je kunt hem altijd water geven, tenzij je paard in shock is of zijn darmstelstel niet op gang is. Vermijd het overbelasten met koolhydraten (brok, snoepjes en zemelen) vanwege het risico op overmatige gasvorming, diarree of hoefbevangenheid.

Wanneer weer voeren?


In de meeste gevallen kun je beginnen met het voeren van gras of hooi, rond 6 à 12 uur na de operatie. Lucerne is een goede keuze, je kunt elke drie uur een halve kilo geven. Na 24 uur kun je weer je oude hooi voeren. Doet je paard het hier goed op, dan kun je weer langzaam brokken gaan introduceren. Elk paard is een individu: wat voor het ene paard werkt, werkt voor het andere absoluut niet. Kijk daarom altijd goed naar je paard!

Meer lezen over koliek? Bestel dan het boek Koliek van Bit-redacteur Tessa van Daalen in onze shop.

Bron: Equinews