wei winter voeding stal
wei winter voeding stal

Voertips voor de winter

Nieuws

Je zou het niet zeggen met de huidige temperaturen, maar voor je het weet begint toch echt de winter. De warme erwtensoep komt weer op tafel, net zoals andere typische winterse maaltijden. Maar bestaan er ook typische winterse voedermiddelen voor paarden? Of zijn er bepaalde aanpassingen aan het rantsoen nodig wanneer het kouder wordt?


Tijdens de wintermaanden kan de temperatuur flink dalen. Wanneer het dan ook nog waait, regent of sneeuwt, gaan we niet snel naar buiten. We hebben dan de neiging om onze paarden ook op stal te laten staan. Bedenk alleen wel dat een paard zich veel beter kan aanpassen aan deze weersomstandigheden dan een mens. Daarnaast betekent meer uur op stal meer kans op verveling, koliek, dikke benen, etc. De vraag is daarom hoe je je paard het beste de winter door kunt helpen.

Tip 1: Geef onbeperkt ruwvoer


Wanneer het kouder is dan 7 graden Celsius, heeft een paard extra energie nodig om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Door het eten en het verteren van voedsel, produceert een paard warmte. In vergelijking met krachtvoer is de warmteproductie door het eten van ruwvoer (hooi, gras, kuilgras) hoger. Geef daarom in de koude periode onbeperkt ruwvoer aan je paard. Wanneer dit niet mogelijk is - door bijvoorbeeld overgewicht - probeer dan de ruwvoerporties zo veel mogelijk te verdelen over de dag of maak gebruik van een slowfeeder. Hierdoor zorg je ervoor dat je paard toch bijna continue aan het eten is en dus gedurende de hele dag warmte kan produceren.

Tip 2: Let op bevroren waterbakken


Bij een lagere temperatuur drinken paarden minder water. Voor een goede vertering is het van groot belang dat je paard voldoende drinkt. Controleer daarom altijd of de waterleidingen niet bevroren zijn en breek het ijs wanneer het water in emmers wordt gegeven. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat een paard bij koud weer meer water drinkt als het wat warm is. Als je vermoed dat je paard erg weinig drinkt (de mest is dan erg droog), zou je dus kunnen proberen om wat warmer (7-10 graden Celsius) water te geven.

Tip 3: Let op het gewicht van je paard


Het ene paard is het andere paard niet en dus zullen sommige paarden minder goed tegen de kou kunnen. Let daarom goed op dat je paard niet mager wordt tijdens de winter. Laat je niet misleiden door de dikke wintervacht die sommige paarden hebben. Voel daarom goed of je de ribben kan voelen. Lees hier meer over het bepalen van de conditiescore van je paard. Vooral oudere paarden hebben een groter risico om in de winter gewicht te verliezen. Lees hier meer over het winterse rantsoen voor oudere paarden.

Tip 4: Overige maatregelen


Aangezien het eten van ruwvoer een belangrijke bron van warmteproductie is, is het van belang dat het gebit van je paard in orde is. Laat daarom net voor de winter een gebitscontrole uitvoeren, zodat je mogelijke gebitsproblemen kunt verhelpen. Zorg ook dat je paard juist is ontwormd en dat er altijd een plek is om te schuilen bij slecht weer.

Wil je je paard een keer lekker verwennen met het idee van een winterse maaltijd, maak dan zelf slobber klaar. Lees hier hoe je zelf slobber kan maken.








VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.