voer
voer

De houdbaarheid van krachtvoer

Nieuws

Een schep krachtvoer, waarschijnlijk vindt je paard het heerlijk! Veel diervoederfabrikanten stoppen verse ingrediënten en grondstoffen in het krachtvoer om het zo smakelijk mogelijk te maken voor je paard.


Op elke zak voer staat naast de voedingswaarden en ingrediënten vaak een houdbaarheidsdatum. Deze houdbaarheidsdatum is belangrijker dan vaak gedacht wordt en verdient wat extra aandacht.

Houdbaarheidsdatum


Op de meeste paardenvoeders wordt een houdbaarheidsdatum vermeld. De grondstoffen in krachtvoer gaan achteruit na 4 tot 6 maanden. Na deze tijd wordt de kans op schimmelvorming en oxidatie groter, maar ook de vitamine gehaltes kunnen snel teruglopen.

Opslag


Krachtvoer dat wordt bewaard in een koele, droge en donkere ruimte blijft het langste goed. Wanneer krachtvoer onder minder gunstige omstandigheden bewaard wordt, kan het ook vóór de uiterste houdbaarheidsdatum al bederven. Bijvoorbeeld wanneer de voerton open staat en insecten of ongedierte erbij komen, of wanneer de omgeving erg warm of vochtig is. Lees meer over de opslag van krachtvoer.

Houdbaarheid van verschillende soorten voer


Zelfs wanneer voer wordt opgeslagen onder de beste omstandigheden, verschilt de houdbaarheid ook per soort voer. Onbewerkte granen hebben, vanwege het lage percentage vocht wat het bevat, altijd de langste houdbaarheid. Op nummer twee staat brok, wat gemiddeld 5 maanden houdbaar is, mits opgeslagen onder gunstige omstandigheden. Melasse verhoogt het vochtpercentage in het voer, waardoor de kans op schimmel toeneemt als het niet onder optimale omstandigheden bewaard wordt. Vetrijke voeding heeft altijd een zeer beperkte houdbaarheid, omdat vetrijke voeding snel ranzig wordt (oxidatie van vetzuren).

Bedorven voer herkennen


Het herkennen van bedorven voer is belangrijk om bijvoorbeeld ziekten bij je paard te voorkomen. Als je de voerton opent en een muffe geur komt je tegemoet, zou het goed kunnen dat het voer beschimmeld is. Is de geur een beetje zurig, kan het dat het voer aan het oxideren is. Als een paard wat normaal blij zijn voerbak in duikt om zijn voer op te eten ineens weigert om het te eten, is het verstandig om het voer eens nader te inspecteren. Uiteraard zijn de uiterlijke kenmerken ook belangrijk, wanneer het voer er niet normaal uit ziet, onderzoek dan eerst waardoor dat komt.

Goed opletten en op tijd bedorven voer herkennen, is heel belangrijk om het voer veilig genoeg te houden als voeding voor je paard. De opslag en het type voer beïnvloeden de houdbaarheid, dus probeer altijd de meest gunstige opslagmogelijkheid te vinden. Bij het voeren van bedorven voer vergroot je de kans op koliek of andere ziekten bij je paard, dus let altijd op bij wat je voert.









VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.