voeren voeding hooi
voeren voeding hooi

Handleiding graanvrij voeren

Nieuws

Het kwam al een keer eerder voorbij: graanvrij voeren is hip. En niet alleen hip, het is ook oprecht gezond voor je paard, mits goed uitgevoerd. Als je een beetje de weg weet in voedermiddelenland, is dit niet heel ingewikkeld. Maar voor iedereen die daar niet zo in thuis is, kan het een hele zoektocht zijn. Want waar zit nu allemaal graan in? En is graanvrij wel zetmeelarm, want in de meeste gevallen is dat juist de belangrijkste reden om voor een graanvrij rantsoen te kiezen. Ook behoeft de term ‘graanvrij’ wat nuance als het op paarden aankomst. Kortom, wat kun je WEL voeren in zo’n rantsoen?





  1. De nuance




Rondom de term ‘graanvrij’ is heel wat te doen. Wettelijk gezien mag er in een product wat als ‘graanvrij’ wordt verkocht, geen graan, geen graanbijproducten, maar ook geen enkel spoortje graan, geen enkel gluutje, helemaal niets, zitten. Maar zo precies komt het bij graanvrij, of beter gezegd misschien, voeren zonder granen, helemaal niet. De basis van graanvrij voeren ligt bij een laag zetmeelgehalte, waar uiteindelijk ieder recreatief of sportgereden paard bij gebaat kan zijn, mits het volledige rantsoen goed in elkaar zit!


  1. Ruwvoer in alle vormen en maten




Ruwvoer betekent een verse, gedroogde of gefermenteerde (=ingekuilde) plant. Hetzij gras of luzerne, hetzij los, gehakseld, geperst in een korrel of in wat voor vorm dan ook. Hoewel stro bestaat uit graanplanten, valt het onder de noemer graanvrij mits gegarandeerd kan worden dat er geen graankorrels in zitten. Niemand kan die garantie geven, maar gelukkig komt het niet zo nauw; je paard houdt er niets aan over als hij 10 graankorrels per dag met zijn stro mee opeet. Tenzij je paard een glutenallergie heeft (of verdacht wordt van); dan kun je tarwe-, rogge- en gerstestro het beste vermijden.


  1. Graanvrij ‘krachtvoer’




Tegenwoordig zijn er legio graanvrije voeders verkrijgbaar. Bijna ieder merk heeft er één of meerdere in het assortiment. De een wat beter qua kwaliteit dan de ander, maar over het algemeen komt het op hetzelfde neer: voornamelijk luzerne, grashooi, zonnebloemzaad/soja/lijnzaad en –bijproducten en nog wat andere grondstoffen, en vitamines en mineralen in een muesli of een brok. Heel makkelijk voeren naar ruwvoer om de dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen te dekken. Een supplement is in de meeste gevallen niet meer nodig.


  1. Bietenpulp




Bietenpulp is de laatste tijd weer enorm in populariteit toegenomen. Waar de meeste bietenpulp eerst gemelasseerd was en minimaal zes uur moest weken, zijn er nu ook producten op de markt met een zeer laag suikergehalte en die je binnen een kwartier ‘op tafel’ hebt staan. Bietenpulp bevat veel goed verteerbare vezels en kan een waardevolle aanvulling zijn, zeker voor paarden met gebitsproblemen of die moeilijk op gewicht blijven. Gebruik vanwege de scheve calcium-fosfor verhouding liever niet meer dan drie kilo bietenpulp en luzerne in één rantsoen.


  1. Kokos




Kokosnoten zijn vezel- en vetrijk en zetmeel- en suikerarm. De vezels zijn goed verteerbaar en het vet is rijk aan middenketenige vetzuren, welke een positief effect zouden hebben op onder andere de darmflora (kanttekening: dit is in andere diersoorten door middel van onderzoek aangetoond, maar niet bij paarden!). Voor paarden die extra energie nodig hebben, kan een product op basis van kokos een goede aanvulling zijn.


  1. Plantaardige olie




Het mag voor zichzelf spreken dat zonnebloemolie, lijnzaadolie, sojaolie, etc. graanvrij en zetmeelvrij zijn. Vooral voor paarden die gevoelig reageren op zetmeel, maar die toch extra energie nodig hebben, is een dagelijkse flinke scheut (tot ong. 500 ml/dag) plantaardige olie heel geschikt.


  1. Zemelen




Klinkt gek, want zemelen zijn altijd afkomstig van granen. Dat klopt, volgens de wet vallen zemelen dus ook niet onder de graanvrije voedermiddelen. Maar zemelen zijn wel een waardevolle energiebron en laag in zetmeel én suiker. Schroom dus niet om in een ‘graanvrij’ rantsoen tarwezemelen, rijstzemelen of haverzemelen te gebruiken. Niets mis mee, het is zelfs een mooie tegenhanger voor bietenpulp en/of luzerne voor de calcium-fosfor verhouding. Alleen heet je rantsoen dan officieel niet graanvrij, maar ‘zonder granen’. Kniesoor die daar op let…









VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.