wei sneeuw voer voeding foto LR
wei sneeuw voer voeding foto LR

Paarden op de wei: Voeren bij vriesweer

Nieuws

In een groot deel van het land ligt een laagje sneeuw. Sommige mensen wachten daar een heel jaar op, anderen kunnen niet wachten tot het weer voorbij is. Als je paarden jaarrond buiten staan, is de winter een periode met veel extra gesjouw met voer en water. En des te meer wanneer het echt koud wordt, het vriest en er sneeuw ligt.1. Ruwvoer bijvoeren


In de winter groeit het gras nauwelijks en is de voedingswaarde erg laag. Ervan uitgaande dat de gemiddelde paardenhouder geen tientallen hectares land beschikbaar heeft, moet er dus bijgevoerd worden. Paard snabbelen nog wel wat sprietjes van onder de sneeuw, maar om in de dagelijkse behoefte aan structuur te voorzien, is een hooi en/of voordrooggift van ongeveer 1,5-2% van het lichaamsgewicht gewenst. Pas de hoeveelheid aan afhankelijk van de energiebehoefte van je paard.

2. Voerplaatsen


Staan er meerdere paarden in dezelfde wei, verspreid het ruwvoer dan bij voorkeur op verschillende plekken in de wei, zeker bij een sterke rangorde. Ook de paarden die het laagste in rang staan, komen dan steeds aan hun trekken, in plaats van dat ze moeten wachten tot de meest dominante dieren klaar zijn met eten. Een grote voerplaats met een voerhek er omheen en een dak erboven is ideaal: je kunt er een grote hoeveelheid ruwvoer in kwijt, het blijft droog en aan alle kanten kunnen paarden eten zonder elkaar teveel in de weg te staan.

3. Water


Het mag dan geen verrassing zijn dat het drinkwater bevriest bij temperaturen onder nul; gesjouw is het wel. Zeker wanneer het streng vriest en ook overdag niet boven het vriespunt komt, bevriest het water in kleinere bakken en emmers razendsnel en moet dus ook vaak ijs gehakt en water ververst worden. Verversen is niet elke keer nodig; het kapot hakken en verwijderen van het ijs is voldoende als het water schoon is. Paarden drinken liever kleine beetjes ijskoud water dan lauw water.

Lees meer over voeren bij koud weer op Voervergelijk.nl.

VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.