oud
oud

Do’s & don’ts bij het voeren van een ouder paard

Nieuws

Na jaren van trouwe dienst begint je viervoeter wat spiermassa te verliezen, ook zijn vacht ziet er niet meer zo goed uit als voorheen. Je vindt steeds een paar hooipropjes in zijn stal en hij is ook wat mager, ook al krijgt hij gewoon zijn ‘normale’ voer.


Als je paard ergens tussen de 15 en 20 jaar oud is, kunnen dit soort verschijnselen gaan opvallen. Bij de één komt het wat eerder dan de ander, maar zo gauw het aan de buitenkant zichtbaar wordt, is je paard aardig op leeftijd. Een aangepast rantsoen is dan nodig.

Do’s:




  • Checkup door de tandarts




Een eerste stap bij het voeren van een ouder paard, is een gebitscontrole door een goede, gecertificeerde tandarts. De tanden en kiezen van paarden groeien continu door, tot ze ‘op’ zijn. Hierdoor kan het zijn dat er kiezen ontbreken en dat de nog bestaande kiezen niet meer netjes op elkaar passen. Kauwen wordt dan moeilijk, waardoor er proppen ontstaan bij het eten van ruwvoer. De meeste proppen worden niet doorgeslikt, maar uitgespuugd en kun je dus rond de eetplaats vinden. De tandarts zal de kiezen opnieuw ‘uitlijnen’, waardoor het ruwvoer weer beter gemalen kan worden. Dit helpt een zo goed mogelijke voedselopname zeker te stellen.


  • Een goed seniorenvoer uitkiezen




Tegenwoordig zijn er tal van seniorenvoeders te koop. Indien je zeker weet dat er met de tanden nog niet veel mis is, kun je kiezen voor een gewone seniorenmuesli of –brok. Als er kiezen ontbreken en je paard moeite heeft met het eten van ruwvoer, kies dan voor een product wat zowel ruwvoer als krachtvoer kan vervangen. Voor de darmgezondheid is het erg belangrijk dat je paard genoeg ruwvoer binnenkrijgt. Om ervoor te zorgen dat het voer extra goed opgenomen wordt, kun je het voordat je het voert even weken met warm water. Bij gebitsproblemen kun je ook kiezen voor een normaal seniorenvoer en dit aanvullen met een hooibrok.


  • Altijd ruwvoer beschikbaar houden




Ook al voer je hooibrok of een 2-in-1 seniorenvoer, zorg dat je paard altijd toegang heeft tot normaal, langstengelig hooi van goede kwaliteit. Hier zal hij toch wat van knabbelen, wat een goede bezigheidstherapie is en bovendien goed voor de maaggezondheid. Door het kauwen wordt veel speeksel geproduceerd, wat het maagzuur verdund en minder zuur maakt. De kans op maagzweren en verzuring wordt daardoor kleiner.

Don’ts:




  • Veel krachtvoer voeren




Oudere paarden kunnen last hebben van ondergewicht door verschillende redenen. Het gebit kan slecht zijn, de vertering is minder efficiënt of doordat ze minder ruwvoer kunnen eten hebben ze in de winter meer moeite om warm te blijven, etc.. Extra krachtvoer voeren is bij een ouder paard niet verstandig, omdat het veel zetmeel bevat waar het maagdarmstelsel niet meer zo goed mee uit de voeten kan. Een slechte zetmeelvertering kan leiden tot diarree, koliek en hoefbevangenheid!


  • Dagelijks slobber geven




Veel mensen zijn geneigd om een ouder paard wat aan de magere kant is, dagelijks een flinke portie slobber te geven. Dit eet makkelijk en de meeste paarden vinden het erg lekker. De meeste slobbers zijn echter eenzijdig samengesteld, bevatten veel zetmeel en de verhoudingen tussen de voedingsstoffen zijn vaak niet in balans. Ook zijn slobbers soms niet of onvolledig gevitamineerd. Voer liever een goed seniorenproduct en week dit met warm water, in plaats van een gewone slobber.


  • 1 of 2 voerbeurten per dag




Zeker wanneer een paard een speciaal seniorenvoer krijgt, waarvan je meer dan 3 kg per dag voert, of een aantal kilo hooicobs, is het noodzakelijk om het aantal voerbeurten op te schroeven en zo goed mogelijk te verdelen over de dag (en avond/nacht!). Een paardenmaag heeft maar weinig inhoud (vergelijkbaar met een kleine voetbal), en een portie brok of muesli van meer dan 1,5-2 kg kan al teveel zijn. Sommige paarden laten dan voer staan, waardoor het lijkt alsof ze het niet lekker vinden. In feite zitten ze gewoon vol! Voer liever niet meer dan 1 kg per voerbeurt en zorg daarnaast dat er steeds langstengelig ruwvoer beschikbaar is, ook ’s nachts!

Lees hier meer over oudere paarden











VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.