cover voer 2020 (Large)
cover voer 2020 (Large)

VOER. 2020

Nieuws
Gezondheidsproblemen voorkomen en oplossen met bewust voeren

De voeding van paarden én de manier waarop zij gevoerd worden, hebben een grote invloed op hun gezondheid. Sommige aandoeningen bij paarden kunnen worden veroorzaakt direct vanuit het voeren, zoals maagzweren en koliek. Andere gezondheidsproblemen kunnen door middel van de juiste voeding verbeterd worden, denk bijvoorbeeld aan diarree en astma. Ook bij stalondeugden speelt voer vaak een grote rol.

Takken als vast onderdeel van het rantsoen

Takken, bladeren en twijgen passen heel goed in het dagelijks paardenrantsoen: blad en bast eten hoort bij het natuurlijke voedingspatroon van het paard en is dus absoluut niet vreemd. Maar het is niet hun hoofdvoedsel, dus geef het wel met mate. En er zijn een paar belangrijke aandachtspunten, bijvoorbeeld over de manier van aanbieden en welke takken je wel en niet kunt geven in verband met vergiftiging.

Passende voeding voor sportpaarden

Bij veel ruiters krijgt het rantsoen van het sportpaard volop aandacht. Een paard in training heeft tenslotte een hogere voerbehoefte dan een paard dat stilstaat. Uit angst om het paard tekort te doen, krijgt menig sportpaard een combinatie van krachtvoersoorten en supplementen. Maar weet je daarmee wel zeker of het totale rantsoen van het paard voldoet aan zijn behoeftes? Hoe stem je de voerkeuze en het supplementengebruik goed af op het paard?

En verder...

  • Voeding voor jonge paarden

  • Weet wat ‘ie eet: vreemde etenswaren

  • Het belang van goed drinkwater

  • De factcheck: 10 stellingen over ruwvoerInhoud


5    Gezondheidsproblemen voorkomen en oplossen met bewust voeren
15  voeding voor jonge paarden
21  Takken als vast onderdeel van het rantsoen
28  Passende voeding voor sportpaarden
36  Weet wat ‘ie eet: vreemde etenswaren
43  Het belang van goed drinkwater
49  De Factcheck: 10 stellingen over ruwvoer
58  Colofon
shutterstock_93191677