“Op het moment dat ik de ring binnenkom dan is hij niet meer aan het been. Als ik met mijn been in kom, dan reageert hij niet meer. Ik krijg hem niet meer voorwaarts en hij houdt zich erg strak in zijn lichaam, waardoor ik hem niet meer kan buigen. Een lage beoordeling als gevolg.” Dit is wat ik vaak te horen krijg van ruiters. Inmiddels heb ik veel verschillende combinaties met dit probleem mogen helpen. Veel ruiters kampen met dit gevoel in de ring.
[caption id=”attachment_47409” align=”alignright” width=”220”] Jurylid Marlon van Wissen met haar paard Zilver Sun[/caption]
Ken jij dat gevoel ook? Je bent dus niet de enige. Er zijn verschillende oorzaken waardoor je paard in de ring anders reageert dan thuis in de bak. Er zijn drie belangrijke redenen waarom jou dit ook kan overkomen:
Het begint er al mee dat veel ruiters anders zijn als zij een prestatie moeten leveren op wedstrijd. Dat is logisch. Er is altijd een bepaald spanningsniveau op het moment dat je echt beoordeeld gaat worden door een jury. Veel ruiters zijn zich er echter niet van bewust dat zij véél meer spierspanning hebben tijdens een proef. Hierdoor krijgen paarden andere signalen en hulpen door die zij niet altijd herkennen. Dit zorgt ervoor dat een paard in een proef heel anders is zonder dat een ruiter zich daarvan bewust is. Daar zit een belangrijke sleutel. Een ruiter weet dan niet dat hij zelf de oorzaak is van het probleem in de proef. Hij is zich dan niet bewust dat hij zijn onbewuste verhoogde (spier)spanning doorgeeft aan het paard. Het paard gaat daardoor ook zijn spieren vastzetten met als gevolg dat hij verzuurt en niet meer reageert of niet meer kan reageren op de hulpen van de ruiter. De proef wordt dan meer een overlevingstocht dan een gereden proef. Deze zogenaamde ‘overlevingsproeven’ zie ik als jury vaak voorbij komen. Een heftig inwerkende ruiter op een paard dat niet reageert en zich afsluit voor de ruiter.
Ook is er een aantal ruiters dat zijn paard nog niet op de juiste manier kan of weet te trainen. De paarden die zij in de ring voorstellen komen dan met een onjuiste houding binnen. Met een weggedrukte rug en met een onderhals of juist veel te diep en op de voorhand komen deze paarden hun proef doen. Als je het paard op deze wijze voorstelt krijg je gaandeweg de proef steeds meer problemen met de nageeflijkheid, aanleuning, impuls en wat er allemaal nog meer fout kan gaan. Een jury kan zulke taferelen meestal niet hoog beoordelen.
Een andere belangrijke oorzaak van problemen in de proef is het te weinig trainen van de wedstrijdsituatie. Veel oefeningen achter elkaar rijden in een proef is toch iets anders dan tijdens de training af en toe een oefening uit de proef meenemen. Daar verkijken veel ruiters zich op. De wedstrijdsituatie nabootsen is vrij gemakkelijk te oefenen op oefendressuur en proefgerichte clinics. Neem ook tijdens je training de proef eens helemaal door.