waterbak
waterbak

Help, mijn paard wil het water niet in

Nieuws

Misschien wil je op een zonnige dag even pootjebaden met je paard of ben je fanatiek eventing ruiter, als je paard het water niet in wilt kom je niet verder. Eventingruiter Elaine Pen geeft je tips om ervoor te zorgen dat je paard uiteindelijk toch het water in wil!Rust


“Wanneer ik voor het eerst een waterbak oefen met een jong of onervaren paard doe ik dit in stap, met een lange ontspannen teugel”, begint Elaine. “Laat je paard het water aanraken als hij dit wilt en laat hem even rustig kijken. Het heeft geen zin om hem te forceren.”

Hulp van ander paard


Paarden zijn kuddedieren, de hulp van een ander paard kan dus helpen legt Elaine uit. “Wanneer een paard dat bekend is met water, is de kans dat een paard wat dit niet is hem rustig volgt. Zo leer je ze snel dat water niet eng is.”

Ondiep water


“Zelf ga ik niet met mijn paarden in diep water. Omdat ze veel eventing wedstrijden lopen komen ze ook veel verschillende waterbakken tegen, ze mogen dus niet hun vertrouwen in water verliezen”, vertelt Elaine. Wil je wel een keer gaan zwemmen met je paard? Zorg er dan wel voor dat je de bodem in de gaten kunt houden. Je wilt niet verrast worden door kuilen of vastzuigende modder.

Niet forceren


Stel je paard op zijn gemak als hij het spannend vindt en beloon hem zodra hij het water in loopt. “Je paard het water in jagen heeft geen nut. Je kunt je paard wel duidelijk maken wat je wilt, maar als hij echt het water niet in gaat kun je hem niet dwingen.”

Veel oefenen


Net als met veel andere dingen in de paardensport, is ook water iets dat je veel moet oefenen. Wanneer je paard eenmaal gewend is aan het water kun je dit langzaam uitbreiden door eens in een rustig drafje door het water te gaan. Later kun je dit uitbreiden naar een galopje of voor de eventingruiters een op- of afsprong in het water.

Lees ookBron: Bitmagazine.nl