haflinger
haflinger

De voerbak van Haflinger Abel

Nieuws

Geen enkel paard is hetzelfde. Daarom is het belangrijk om de voeding af te stemmen op jouw geliefde viervoeter. In de serie ‘De Voerbak van’ belicht de onafhankelijke voerwebsite Voervergelijk iedere maand een ander type paard en bespreken we zijn rantsoen en voerdagboek. Hierbij wordt uitgegaan van de huidige situatie van het paard en wordt aangenomen dat het niet mogelijk is om weidegang, vrije beweging en training aan te passen. Bij het samenstellen van een rantsoen hoor je altijd eerst de behoefte van je paard te bepalen en vervolgens stem je het rantsoen hier op af.


[row]

[seven]

Sober ras


Een Haflinger behoort tot de koudbloedpaarden en valt daarom in de categorie sober ras. Over het algemeen zijn deze paarden beter opgewassen tegen barre weersomstandigheden en kunnen zowel zomer als winter prima dag en nacht buiten staan. De energiebehoefte van een koudbloedpaard is iets lager dan van een warmbloedpaard (zoals een KWPN-er). Daarom hebben sobere rassen meestal weinig tot geen krachtvoer nodig om voldoende energie binnen te krijgen, tenzij het dier intensief wordt getraind. Om toch zeker te zijn dat de behoefte aan vitaminen en mineralen wordt gedekt, is het beter om een compleet vitaminen en mineralen supplement te verstrekken in plaats van krachtvoer.

Overgewicht


Doordat sobere rassen efficiënter omgaan met hun voedsel, geef je al snel te veel voer waardoor de kans op overgewicht groter is. Sobere rassen hebben daarom baat bij een rantsoen met een laag energie-, suiker- en zetmeelgehalte. Dit kun je bereiken door ruwvoer te kiezen dat grofstengelig is. Dit hooi is afkomstig van uitgebloeid gras, wat veel structuur (vezels) bevat en weinig suiker. Wanneer je paard op het weiland staat, kan je door middel van strookbegrazing of een graasmasker de hoeveelheid gras die gegeten wordt beter controleren. Hierdoor voorkom je overmatig gras eten.
[/seven]

[five]

[panel]

Paspoort


Naam: [handwritten]Abel[/handwritten]
Geslacht: [handwritten]Ruin[/handwritten]
Ras: [handwritten]Haflinger[/handwritten]
Leeftijd: [handwritten]12 jaar oud[/handwritten]
Gewicht: [handwritten]450 kg[/handwritten]
Niveau: [handwritten]Recreatief[/handwritten]
Huisvestiging: [handwritten]8.00-17.00 uur weidegang, rest van de dag op stal[/handwritten]
Bodembedekking stal: [handwritten]Zaagsel[/handwritten]
Training: [handwritten]1 x per week een bosrit, 2 x per week half uur dressuur[/handwritten]
Bijzonderheden: [handwritten]Beetje aan de dikke kant en eet veel stro, daarom nu op zaagsel[/handwritten]

[/panel]

[/five]

[/row]

Aandachtspunten rantsoen Abel


Aangezien Abel wat aan de dikke kant is, is het raadzaam om strookbegrazing toe te passen. Hierdoor beperk je de hoeveelheid gras die hij kan eten. Een alternatief is het gebruik van een graasmasker om de opname te beperken. Op basis van het niveau en trainingsschema van Abel en het feit dat Abel aan de dikke kant is, zal hij geen krachtvoer nodig hebben om voldoende energie binnen te krijgen. Een compleet vitaminen en mineralenvoer is wel aan te raden voor Abel. Lees meer over bepalen intensiteit arbeid.

Een paard heeft geen dag- en nachtritme en zal daarom ook ’s nachts willen eten. Wanneer stro als bodembedekking wordt gebruikt, heeft een paard altijd wat te knabbelen. Omdat Abel op zaagsel staat, kun je hem onbeperkt hooi of kuilgras verstrekken. Doordat Abel al wat aan de dikke kant is, zal dit geen goede optie zijn. Daarom is het gebruik van een slowfeeder wenselijk. Een kleine hoeveelheid stro om te knabbelen zou ook kunnen, omdat in stro bijna geen energie zit.

Voerschema Abel


8.00u tot 17.00u: Weidegang
18.00u: Compleet vitaminen- en mineralensupplement
20.00u: Kleine hoeveelheid stro
23.00u: Grof hooi in slowfeeder

Toelichting


Van nature is een paard 3-4 uur aan het eten, afgewisseld met 2-3 uur rust. Om zo goed mogelijk in het natuurlijke gedrag van je paard te voorzien en om verzuring van de maag te voorkomen wil je het liefst dat je paard 24 uur per dag toegang heeft tot ruwvoer. Voor sommige paarden is dit niet mogelijk. Ook voor Abel geldt dat onbeperkt ruwvoer niet wenselijk is, vanwege zijn overgewicht en de grote hoeveelheden stro die hij eet. Op basis van het gegeven dat voedsel tot 6 uur lang in de maag verblijft, is gekozen om rond 20.00u wat stro te geven voor maagvulling en het voorkomen van verveling. Gezien het overgewicht is gekozen voor stro in plaats van hooi om 20.00u, zodat er later op de avond wat meer hooi gegeven kan worden ter voorkoming van te weinig ruwvoer tijdens de nacht. Door gebruik van een slowfeeder zal Abel nog langer bezig zijn met eten.
Voerbak (Large)
Voerbak PNG
Voerbak PNG