Bianca Schoenmakers
Bianca Schoenmakers

Blog: zomertenue

Nieuws

“Onlangs heeft de British Dressage (BD) een reglementswijziging gemaakt rondom het dragen van een jasje op dressuurwedstrijden. Eerder bepaalde de jury of de organisatie van de wedstrijd of de ruiters bij hitte zonder jas mochten rijden, maar voortaan ligt de keuze bij de ruiters zelf.”


Kortom, in Groot Brittannië kan de jury je niet meer verplichten om met een jasje te rijden als het warm is. Voor velen zal dit een verademing zijn, maar voor anderen een doorn in het oog. Ons klassieke ruitertenue is immers prachtig, daar moet je vanaf blijven!

Maar is het niet raar dat ruiters, op het moment dat zij een sportieve prestatie moeten gaan leveren, een warm kledingstuk aantrekken die verder geen beveiligende functie heeft? Je kunt je bij een andere sport toch niet voorstellen dat ze mooie, maar warmere en niet functionele kleding aan gaan trekken op het moment dat ze een lichamelijke prestatie moeten leveren?

Robin Haase in de Australian Open met een chique wollen pantalon, Epke Zonderland aan de Olympische rekstok in een prachtige kasjmier trui en Wesley Sneijder die een goal scoort met een hippe slim-fit blazer aan. Raar toch?

Nou zijn onze jasjes de laatste jaren enorm gemoderniseerd en daarmee sportiever geworden. De kleuren zijn vrijer, de keuze in stof is groot en ook de modellen zijn veranderd. Dus kunnen we nog wel spreken van dat ‘klassieke’ tenue? Als je sommige korte, strakke ‘rollade’-jasje in felle kleurtjes en veel bling-bling ziet twijfel ik daar aan. Iedereen mag gelukkig dragen wat hij of zij zelf mooi vindt, maar op die manier is van dat uniforme en klassieke ruitertenue niet echt sprake meer. Die stap naar het jasje uit op warme dagen lijkt me dan niet zo groot.

Ik denk dus dat het tijd wordt dat we in Nederland hierin een traditioneel land met strenge etiquette zoals Groot Brittannië best op mogen volgen. Misschien met hier en daar wat aanscherpingen en betere naleving daarvan in het zomertenue. Iets met mouwlengte, kleur, gesloten kraagjes en blousen in broeken (vooral bij het springen). Dan kan een zomertenue zeker wel zo netjes zijn als een gewoon tenue met jas. En de mensen die er echt niet aan willen, hebben natuurlijk de keuze om gewoon hun jasje aan te houden.

Want het zou toch het prettigste zijn om hierin de sporter een vrije keuze te laten maken, om zo op de meest optimale manier te kunnen presteren. Of niet?