Bianca home blog
Bianca home blog

Blog: Terreinen

Nieuws

Als wedstrijdruiters zijn we altijd afhankelijk van onder andere de wedstrijdorganisaties, sponsors, vrijwilligers en terreineigenaren. Zonder deze groep die vaak belangeloos hun diensten, goederen of geld beschikbaar stelt, kunnen wij gewoon thuis ons rondje blijven rijden, want dan zouden er geen concoursen bestaan.


Toch zie ik dat er door de gebruikers ooit best respectloos met deze personen en middelen omgegaan wordt. Ik heb al eens een stukjes geschreven over de verhoudingen tussen ruiters en secretariaten, en de gedragingen van ruiters naar juryleden. Maar ook sponsors en terreineigenaren moeten het soms ontgelden.

Het geld dat een sponsor in een concours stopt is zelden lonend voor zijn bedrijf. Een eigenaar of directeur doet dit, naast het fiscale aspect, vaak uit liefhebberij voor de paardensport. Voor het fiscale aspect kan hij dat sponsorgeld net zo goed in elke andere sport stoppen.

Als zo’n sponsor dan de prijs van zijn rubriek uit gaat reiken, dan wil hij daar uiteraard van genieten door een rij tevreden prijswinnaars de hand te mogen schudden. Voor zo iemand is het dan een enorme tegenvaller als een of meerdere prijswinnaars gewoon niet op komen dagen en de rest een beetje zuur voor zich uit staat te gapen. Probeer gewoon altijd in een prijsuitreiking aanwezig te zijn, leen desnoods een paard, of zadel er eentje op die er beter tegen kan dan je winnende paard. En als er echt iets fout is gegaan, je heb je vergist en staat zelf inmiddels geheel zonder tenue en je paard alweer lekker op stal, loop dan toch naar de prijsuitreiking bied je excuses aan, schud iedereen een hand en doe net alsof je echt de intentie hebt de ereronde braaf achter de anderen aan te rennen. Zo valt er wat te lachen, is iedereen vergeten dat je niet volgens het protocol gehandeld hebt en de sponsor voelt zich gewaardeerd.

Voor terreineigenaren is het vaak een ander verhaal. Zij zijn niet altijd op het concours aanwezig, maar stellen hun velden beschikbaar om op te rijden en te parkeren. Zeker met wat regenachtig weer wordt dat terrein aan alle kanten kapot gereden, waarvoor zij dan soms een kleine vergoeding ontvangen. Na het concours worden deze velden dan weer geprepareerd om paarden, vee of gewassen op te zetten.

Vaak zie ik dat er compleet respectloos met deze terreinen omgegaan wordt. Afgelopen weekend kwam ik tijdens een wandeling met mijn paard ook weer van alles tegen. Frietbakjes, bekertjes, plastic flesjes, vochtige poetsdoekjes, enzovoorts. Hoe weinig fatsoen heb je in je donder als je al dat soort spul gewoon buiten je wagen in het gras neer flikkert? Helemaal als je bedenkt dat dat weiland overduidelijk bestemd is voor paarden. Kan zo iemand zelf nou totaal niet bedenken dat al dit soort rommel wel eens slecht kan zijn voor de dieren, waar ze schijnbaar toch wel van houden, maar ook voor elke andere diersoort? En dat het gewoon ook slecht voor het milieu en verschrikkelijk asociaal is om je eigen zooi niet op te ruimen?

Ik ga voor het gemak maar van het goede van de mens uit, dat deze mensen gewoon een klein beetje dom zijn en dat ze dit besef niet hebben. Hopelijk lezen die mensen dit artikel. En beseft bijvoorbeeld de persoon die waarschijnlijk zaterdag bij Blom in Etten-Leur achteraan op het parkeerterrein stond, flesjes water van de Aldi heeft gedronken en tientallen poetsdoekjes heeft gebruikt, nu ook dat dat een ontzettend domme actie was om dat spul niet in de auto of kliko te gooien.

Want ook terreineigenaren moeten ons graag zien komen en geen kater overhouden van een concours. Want zonder deze mensen valt er voor ons niks te rijden.
blog bianca