Neusriem
Neusriem

Nieuw Zeeland wil af van te strakke neusriem

Nieuws

Voortaan moeten ruiters tijdens dressuurwedstrijden in Australië met een speciaal apparaatje meten of een neusriem te strak is aangesnoerd. Tijdens de jaarlijkse vergadering in Palmerson North zal Dressage New Zealand beslissen over de verandering van de reglementen, dat meldt Eurodressage.

De hippische bond wil een verbod op het overtreden van de ‘twee-vingers-regel’. Het voorstel hiervoor komt van de Grand-Prix-amazone Jody Hartstone, voormalig lid van de International Society for Equitation Science. “Ik ken gevallen van paarden die permanent een inkeping hebben in hun neusbeen, veroorzaakt door een te strakke riem,” vertelt ze aan Eurodressage. “Zo’n riem moet wel heel strak zitten om dergelijke schade aan te richten.”

Onacceptabel

De regels van FEI vindt Harstone onacceptabel. FEI keurt een aangesnoerde neusriem al goed wanneer er slechts één vinger onder kan. “Ik heb dit thuis bij mijn eigen paard geprobeerd en kan zeggen dat je zelfs bij een neusriem die extreem strak zit, nog steeds je vinger aan de zijkant ertussen kunt steken.”

‘taper gauge’

In het voorstel staat dat ruiters voortaan gebruik zouden moeten maken van een ‘taper gauge’. Dat is een klein driehoekig apparaatje waarmee gemeten kan worden hoe strak de riem om de neus van een paard zit, dit wordt aan de voorkant van de neus gedaan. Het apparaatje is ontwikkeld door de International Society for Equitation Science. Alle stewards in Australië zouden ermee moeten worden uitgerust.
Ruiters die voor de wedstrijd worden betrapt op een te strakke neusriem krijgen nog de kans om deze te verstellen. Ruiters die na de wedstrijd met een te strakke neusriem rijden worden gediskwalificeerd.
Lees ook: Welke neusriem?
Bron: Eurodressage