neusriem venus
neusriem venus

Effect van neusriemen op zenuwen en weefsel

Nieuws

Tijdens het Fascia Research Congres in Berlijn, dat enkele weken geleden plaatsvond, is onderzoek gedaan naar de invloed van de positie van de neusriem op de zenuwen en weefsel van het paardenhoofd. Daarnaast werd ook nieuwe informatie geïntroduceerd over de druk die verschillende neusriemen hebben. Dat meldt Eurodressage op haar website.


Gedurende het onderzoek werd gekeken naar de hoeveelheid druk van de neusriem op verschillende plekken op het hoofd. Hierbij werd gebruikt gemaakt van een paardenhoofd afkomstig van een kadaver. De effecten van de neusriem werd op drie posities onderzocht, namelijk op de plek waar een lage neusriem, combineerde neusriem of hoge neusriem zit. Hierbij werd gekeken naar het effect op zowel de zenuwen als het omliggende weefsel.

Verschillen per neusriem


Elke neusriem verminderde de beweeglijkheid en elasticiteit van de zenuwen en het weefsel. Vooral de positie van de lage neusriem lijkt de bewegelijkheid en elasticiteit het meest te beperken. Deze neusriem kan zelfs rechtstreeks gaan drukken op de zenuwen.

De brede hoge neusriem die vaak wordt gezien bij het stang en trenshoofdstel verminderde ook de bewegelijkheid van het weefsel en de zenuwen. Ook raakt deze neusriem vaak het jukbeen.

Een normale positie van de neusriem, zoals bij een gecombineerde neusriem, lijkt het minste effect te hebben op het weefsel en de zenuwen.

Daarnaast is uit dit onderzoek ook gebleken dat druk op de kaakspieren en achter de oren effect heeft op de beweeglijkheid van het weefsel en de zenuwen. Hieruit blijkt dus dat frontriemen lang genoeg moeten zijn om druk te voorkomen.

Conclusie


Uit dit onderzoek kun je concluderen dat elk hoofdstel aangepast moet worden aan het individu, waarbij de neusriem niet strak mag zitten en de frontriem goed moet passen. Daarnaast lijkt de lage neusriem de bewegelijkheid van zowel zenuwen als weefsel het meest te beperken.

Bron: Eurodressage