detail paard hoofd neusriem hoofdste oogl
detail paard hoofd neusriem hoofdste oogl

Vanaf 2020 geen strakke neusriemen meer in Zwitserland

Nieuws

Het bestuur van de Zwitserse Hippische Federatie heeft besloten dat strakke neusriemen met ingang van 2020 niet meer worden toegestaan. Hier geldt dat er niet minder dan twee centimeter tussen de neus en de neusriem mag zitten. De werkgroep ‘Tack and Bits’ stelde meerdere veranderingen in het reglement voor, waarvan er drie door het bestuur werden aangenomen.


De aangenomen veranderingen zijn:

  • Een dichte neusriem moet minimaal twee centimeter ruimte hebben tussen de neus en de neusriem, wat gemeten zal worden met een speciaal meetinstrument.

  • Het bestuur zal de verschillende disciplines opdragen een lijst te maken van toegestane bitten, passend bij de leeftijd en graad van africhting.

  • De Federatie begint in samenwerking met onder andere de universiteit een onderzoek naar het gebruik van bitten en hoofdstellen in Zwitserland en het effect daarvan. Daarnaast willen ze nieuwe hoofdstellen en bitten op de markt brengen die beter in lijn staan met het dierenwelzijn. Dit zal mogelijk gebeuren met medefinanciering van de regering, fabrikanten en dierenwelzijn-groepen.


Bron: Eurodressage & Horses