Opzadelen
Opzadelen Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Welke neusriem?

Training Dressuur Hanarchement Members Only

Neusriemen komen in verschillende varianten voor en onder diverse benamingen. Bit & Cap zet de vijf meest gangbare voor je op een rijtje.

  • Lage of Hannoveraanse neusriem (africhtingsneusriem)

Dit is één van de meest bekende neusriemen. Hij ligt relatief laag op de neus en loopt over het bit. Hij is geschikt voor het beleren van jonge paarden. Beschermt daarnaast het paard tegen een onrustige ruiterhand door het bit op zijn plaats te helpen houden, daarom zie je dit type neusriem vaak bij maneges.

Voorkom dat de neusriem te laag – dus niet op het neuskraakbeen – komt te liggen en zorg dat er gemakkelijk twee vingers tussen neusriem en neus passen. De bitringen moeten vrij liggen. De lage neusriem kan door zijn ligging over het bit niet in combinatie met een stang worden gebruikt. Gevorderde ruiters stappen daarom over naar een hoge neusriem.

  • Hoge of Engelse neusriem

Deze riem wordt voornamelijk gebruikt door ervaren dressuurruiters, jachtruiters of menners in combinatie met bitten met een hefboomwerking, zoals de stang, pelham of Liverpool bit. De neusriem geeft het paard door de hoge ligging verhoudingsgewijs veel mondvrijheid. Hij is ook geschikt om het hoofd mooi te laten uitkomen.

De hoge neusriem loopt onder het bakstuk door, hoort twee vingers onder het jukbeen te liggen en ook hier moeten twee vingers tussen de riem en de neus van het paard passen.

  • Aansnoerneusriem of Zweedse neusriem

Deze riem heeft een ongelukkige benaming. De neusriem werkt als begrenzer en niet als symptoombestrijder of pressiemiddel. De aard van de constructie zorgt ervoor dat dit type neusriem gemakkelijk te hard kan worden aangesjord. De riem wordt eerst door een ring gehaald, teruggeleid en dan pas vastgegespt. De ring geeft een katrolwerking, waardoor gemakkelijk te veel kracht kan worden gezet.

De riem ligt hoog, net als de Engelse neusriem, dus ook hier moeten twee vingers tussen de riem en de neus van het paard passen.

  • Gecombineerde neusriem

Engelse en Zweedse neusriemen liggen hoger op de neus en staan daardoor niet in direct contact met het bit. Als ze middenvoor een lusje hebben, kunnen ze worden gecombineerd met een sperriem die over het bit loopt. Dat zorgt voor een stabielere ligging van het bit.

De neusriem loopt onder het bakstuk door, de sperriem loopt over het bit heen en laat de bitringen vrij. Houd onder zowel de neus- als de sperriem twee vingers ruimte aan en zet de sperriem niet zo strak dat hij de neusriem over de neus naar beneden trekt. Om dit effect te voorkomen, wordt de neusriem wel eens wat strakker gezet, maar dan ontneem je het paard mondvrijheid en mogelijk lucht.

  • Mexicaanse neusriem

Je kunt de Mexicaanse neusriem ook beschouwen als een gecombineerde neusriem, hoewel hij uit een langere riem bestaat die gekruist wordt gedragen. Midden op de neus wordt het kruis door een leertje of door schapenbont bij elkaar gehouden. 

Doordat hij uit één stuk is gemaakt, kan het gemakkelijk te strak worden aangetrokken. Als hij correct is aangebracht, heeft het paard de luchtwegen vrij en ervaart het alleen druk op de neus als het de mond opent. Daardoor is het een geliefde neusriem onder springruiters.

Let op: de metalen oogjes aan de zijkanten liggen vaak vlakbij of op de jukbeenderen. Daardoor kunnen ze tot pijn en verwonding leiden.