pony, grazen, gras
pony, grazen, gras

Te dik door gras

Nieuws

Sommige paarden worden al spontaan dik als ze gras zien. Een paar dagen op het land en ze kunnen gerold worden, zeker met het jonge voorjaarsgras. Zo’n rond bolletje heeft iets aandoenlijks, maar overgewicht is een serieus probleem en kan erg gevaarlijk zijn.



Consumptie


Als gemiddelde richtlijn voor de hoeveelheid gras die een paard kan eten om gezond te blijven wordt 1,5% tot 2% van het lichaamsgewicht aan droge stof aangeraden, hetzelfde percentage dat voor ruwvoer geldt. De meeste paarden kunnen op deze hoeveelheid prima gedijen, en worden niet te dik of te mager. Het wordt soms gezegd dat een paard goed weet hoeveel hij moet eten om een gezonde lichaamsconditie te behouden, toch blijkt dit bij de meeste paarden niet te werken.

Te veel gras


Voor sommige paarden is de drang om te eten zo groot, dat wanneer deze paarden de kans krijgen om non-stop door te eten ze dit ook doen. Een paard kan meer dan 5% van zijn lichaamsgewicht aan droge stof in 24 uur eten. Met voorjaarsgras van goede kwaliteit, komt dit uit op ongeveer 200 kg gras. Pony’s kunnen zelfs 1% van hun lichaamsgewicht, oftewel 23 kg gras, binnen 3 uur tijd eten! Dit is natuurlijk veel meer dan wat als gezond en normaal gezien wordt.

Overgewicht


Vaak wordt het eten van grote hoeveelheden krachtvoer en granen in verband gebracht met overgewicht, maar zelfs als een paard nooit krachtvoer heeft gehad kan overgewicht ontstaan. Sterker nog, gras is vaker de oorzaak van overgewicht dan krachtvoer.

Oplossingen


Er zijn verschillende manieren om de grasopname te beperken. Door een stroomdraadje te verzetten, ‘stripgrazen’ of ‘strookbegrazing’ genoemd, krijgen ze dagelijks een stukje weiland extra. Je kunt ook de weidegang beperken door je paard enkele uren per dag te laten grazen en verder te houden in een paddock met grofstengelig hooi. Een andere oplossing om de grasopname te beperken is een graasmasker. Door het grasmasker heen kunnen ze toch sprietjes gras binnen krijgen, maar niet zoveel. Lees meer over een graasmasker.

Let dus altijd goed op de body conditie score van je paard en zorg dat je op tijd ziet wanneer je paard te zwaar wordt, om zo problemen te voorkomen. Wanneer je paard te zwaar dreigt te worden, zoek dan naar oplossingen die bij hem of haar passen.

Lees meer:












VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.