200205100_ABFweb
200205100_ABFweb

Lol met het graasmasker

Welzijn Opvallend Verzorging Voeding

Het weideseizoen is aangebroken en de eerste paarden staan weer op het gras. Niet iedereen staat daarbij te springen. Het rijke (voorjaars)gras kan zelfs gevaarlijk zijn, zeker voor paarden die snel te dik worden en gevoelig zijn voor suikers. Een graasmasker kan een oplossing bieden. Het omdoen van het masker bezorgt de gemiddelde paardeneigenaar echter ook nog weleens wat buikpijn. Vooral omdat dit elke dag opnieuw moet gebeuren. Gelukkig kan je hier, met de juiste training, een fijne ervaring van maken. Lees de tips van gedragstrainer Paula van de Geest.

Aanschaf

“Dit begint al bij de aanschaf van het graasmaker. Het is belangrijk om je vooraf goed te laten informeren over de verschillende soorten en de pasvorm. Je paard loopt een groot deel van de dag met het graasmasker om zijn hoofd en deze moet dus wel goed zitten. Schuur- en drukplekken wil je zoveel mogelijk voorkomen. Een slecht passend masker kan er ook voor zorgen dat je paard zich gaat verzetten, zodra je het masker om wil doen. Een graasmasker mag niet te los hangen, maar moet zeker ook niet te strak zitten. Tegenwoordig zijn er hele lichte en comfortabele maskers op de markt en kunnen specialistische verkooppunten je hierbij adviseren. Soms is het zelfs mogelijk om de maskers, voor aanschaf, uit te proberen.”

Positieve bekrachtiging

“De kans bestaat dat je paard het graasmasker niet direct met open armen ontvangt. Het beperkt hem tenslotte in het gebruik van zijn mond. De ervaring leert dat paarden vaak snel wennen aan eten en drinken met een masker om, maar hoe mooi zou het zijn als je paard het masker zelfs leuk gaat vinden! Door middel van positieve bekrachtiging kun je van het omdoen van het masker een spelletje maken. Bij positieve bekrachtiging geef je je paard iets leuks (kriebel op de schoft) of lekkers (brokje), zodra hij het door jou gewenste gedrag laat zien. Let erop dat de beloning die je kiest door jouw paard ook echt als een beloning wordt ervaren. Bouw de training stap voor stap op en start bij voorkeur al met oefenen voordat het weideseizoen aanbreekt.”

Training

“Bij positieve bekrachtiging kun je gebruik maken van een clicker. Je kunt er ook voor kiezen om in plaats van de ‘klik’ een beloningswoord te gebruiken, zoals ‘yes’. Na de klik of het woord volgt altijd de beloning. In dit artikel gebruik ik als voorbeeld het woord ‘yes’ en als beloning een brokje. Je begint de training door het masker voor de neus van je paard vast te houden. Je hoeft hem niet tegen zijn neus aan te drukken; de bedoeling is dat hij zelf op onderzoek uit gaat. Zodra je paard aan het masker ruikt, zeg je ‘yes’ en geef je hem een snoepje. Dit herhaal je een aantal keren. Vervolgens kun je een stapje verder gaan. Je kunt ervoor kiezen om je paard het masker iets langer te laten aanraken en de beloning pas na een paar seconden te geven. Bouw dit rustig op en herhaal meerdere keren tot je paard begrijpt wat de bedoeling is.”

Volgende stap

“Een volgende stap kan zijn dat je de neus van je paard wat dieper in het masker wil hebben. Als hij hier wat terughoudend in is en het zelf niet aanbiedt, kan je hem helpen door je hand met het snoepje in het masker te houden. Ook kun je een snoepje aan de onderkant, door het graasgat, duwen om hem te motiveren zijn neus erin te steken. Ook dit herhaal je meerdere keren. Blijf steeds goed kijken naar je paard en wees geduldig. Het is de bedoeling dat je paard zelf gaat zoeken naar het antwoord. Je kunt hem hierbij helpen, maar afdwingen werkt averechts. Wordt je paard op een gegeven moment wat trager in zijn reacties en verliest hij zijn motivatie? Dan is het tijd om te stoppen. Het kan ook zijn dat je te snel gaat. Ga dan gewoon weer een stapje terug.”

Omdoen


“Als bovenstaande bevestigd is, kan je gaan oefenen met het omdoen van het masker. Je oefent eerst een paar keer droog, voordat je het masker daadwerkelijk over de oren doet. Je brengt daarbij alleen het kopstuk richting de oren en laat het daarna direct weer zakken. De eerste paar keren dat je het masker volledig omdoet, doe je hem ook meteen weer af. Daarna kun je de tijd dat het masker om het hoofd zit gaan verlengen. De beloning kun je dan via het graasgat geven.”

Leuk!

“Je weet dat je training succesvol is als je paard zichzelf op een gegeven moment komt melden zodra hij je met het graasmasker ziet lopen. Grote kans dat hij zijn neus er ook direct insteekt. Dat stomme ding is nu een leuk object geworden!”

Bron: Bitmagazine.nl