Heeft mijn paard een slowfeeder nodig?
Heeft mijn paard een slowfeeder nodig?

Heeft mijn paard een slowfeeder nodig?

Verzorging Verzorging

Paarden zijn grazers die van nature 16 uur per etmaal met eten bezig (zouden moeten kunnen) zijn. Tegenwoordig krijgen niet veel paarden die kans, omdat ze op stal staan, snel dik worden, er maar twee keer gevoerd wordt, of om wat voor reden dan ook. En het is in veel gevallen waar: onbeperkte toegang tot ruwvoer zorgt voor overgewicht en bijbehorende gezondheidsproblemen. Maar aan de andere kant zorgt een beperking hierin voor verveling, stress, maagzweren en gedragsproblemen. Een slowfeeder biedt volgens Voervergelijk uitkomst!

Natuurlijk(-er) eetgedrag

Om je paard zo gelukkig mogelijk te maken en te houden, is het belangrijk om hem de mogelijkheid te geven om zijn natuurlijk gedrag uit te voeren. De drang om dit gedrag te vertonen zit in je paard zijn systeem én zijn spijsverteringsstelsel is erop gebouwd; je doet hem een groot plezier wanneer je dit erkent en omarmt. Een slowfeeder zorgt ervoor dat je paard langzaam eet, zoals hij ook zou doen als hij op een steppevlakte rond zou lopen. Dit komt zowel zijn fysieke als mentale gezondheid ten goede!

Overgewicht

Dat overgewicht ongezond is hoeven we waarschijnlijk niet meer uit te leggen. Als je paard te dik is, kan het lastig zijn om hem het overtollige gewicht te laten kwijtraken. Minder krachtvoer geven is geen probleem, maar je paard korten in zijn ruwvoer kan nadelige gevolgen hebben. Verveling, maagzweren en stress liggen op de loer. Doordat je paard met een slowfeeder langzamer eet, doet hij langer met dezelfde hoeveelheid hooi. Meer uren per dag tevreden dus, en toch minder eten.


Besparing

Behalve voordelen voor het paard zelf, heeft een slowfeeder ook voordelen voor jou als gebruiker. Zo wordt er over het algemeen minder geknoeid bij het gebruik van een slowfeeder, waardoor er minder wordt besmeurd en vertrapt. Minder verspilling van voer dus. Ook is er tijdsbesparing: doordat er zoveel kilo’s in een slowfeeder passen (afhankelijk van welk type), zijn er minder voerbeurten per dag nodig.

Niet ieder type slowfeeder is voor ieder paard geschikt. Besteed voldoende tijd aan het uitzoeken welk type bij jou en je paard past, voordat je je keuze maakt!

Lees meer over slowfeeders.