Simone Johanna Aleida
Simone Johanna Aleida

Blog Mongolië: Fascinatie voor Nomadische levensstijl

Nieuws

Als kind maakte ik vele tochten over de hei met mijn merrie Donna en mijn vrienden van ponyclub de Posbankruiters, wat een vrijheid! Toen zat ik al op mijn kamer met een landkaart van de Veluwe ruiterroutes uit te stippelen en kilometers te tellen.


En nu is het bijna zover, vandaag was mijn laatste werkdag bij MFS horses en 17 juni vertrek ik naar Mongolië om solo te paard rond te trekken. Mongolië is het land waar paardrijden zo ongeveer is uitgevonden, waar de Przewalski’s in het wild leven, waar mens en paard echt op elkaar zijn aangewezen. Ik ben enorm gefascineerd door de nomadische levensstijl en kijk er erg naar uit om dit prachtige land en de cultuur zelf te ontdekken. Komende tijd mag ik mijn avonturen met jullie delen.

Met mijn reis hoop ik geld in te zamelen voor het goede werk van Lotus Childrens Centre, een lokaal kinderweeshuis in Gachuurt, een buitenwijk van de hoofdstad Ulan Bator. Tijdens mijn onderzoek naar paardrijden in Mongolië stuitte ik op hun projecten en het sprak me enorm aan!

Oorspronkelijk had ik het plan om 1000 miles te rijden, dit was mijn eerste valkuil, en ik wil graag iedereen het volgende advies meegeven die overweegt om te paard rond te reizen; wees niet te ambitieus, het gaat niet om de kilometers! Als je wilt genieten en vooral ook veilig wilt rijden, moet je de tijd nemen. Het lange afstand rijden is erg onvoorspelbaar, hoe is het weer, het terrein, water en voedselvoorziening. Zorg dat je plan flexibel is, want je weet nooit wat je te wachten staat. Daarom heb ik besloten om in alle rust te gaan trekken. Het avontuur begint in Gachuurt waar ik zal verblijven in het weeshuis, terwijl ik de paarden voorbereid op onze tocht. We zullen dan vanuit Gachuurt naar Orkhon Valley gaan rijden, ongeveer 400 km. Tijdens deze fantastische route kom ik onder andere langs Khustain Nuruu, het natuurreservaat waar de Takhi (het oerpaard) leeft. In Orkhon Valley zullen mijn dieren een week rusten op een biologische ranch met 150 paarden en 200 koeien, terwijl ik daar mag helpen. Ik verwacht mijn tocht in ongeveer vier weken te kunnen rijden, met een visum van twee maanden moet dat zeker gaan lukken. Ik hoop na twee maanden mijn visum te kunnen verlengen en wie weet waar mijn reis mij dan brengt!

Veel mensen vragen zich af of dit niet gevaarlijk is en of ik niet bang ben. Natuurlijk vind ik het spannend, maar ik ben al vele maanden bezig met de voorbereidingen en heb belangrijk advies kregen van verschillende mensen die mij voor zijn gegaan. Daarnaast heb ik over de jaren veel ervaring opgedaan, onder andere in Cuba en Marokko. Ook heb ik ontzettend veel gehad aan The Long Riders Guild, een onafhankelijke community van lange afstand rijders.

Lijkt het jullie leuk om te volgen wat ik meemaak? Je kunt elke twee weken een verhaal van mij lezen op Bitmagazine.nl.  Als je benieuwd bent, kun je via GPS mijn route live volgen op www.equestriantravel.co.uk. Of natuurlijk op Instagram.

[handwritten] Groetjes,

Simone Johanna Aleida

[/handwritten]
simone johanna aleida