FB_IMG_1466725683953
FB_IMG_1466725683953

Paradepaardje: ‘Niemand heeft de mix van Palermo kunnen raden’

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Palermo Di Rossi, een Fjord x Arabier.


 “Mijn paardje is een van de zeldzame kruisingen van een Fjord met Arabier. Hier bestaan er niet veel van want ze worden officieel niet zo gefokt. Door zijn aparte verschijning is er ook nog niemand geweest die de mix op het oog kon raden.” Ja ja, we hebben er weer een, een bijzonder paradepaardje. Lees het verhaal van Kimberley Nederstigt (26) uit het Noord-Hollandse dorp De Zilk over haar Palermo Di Rossi.

Zebrastrepen


”Palermo Di Rossi is een isabelkleurige ruin van 1.51 meter, met een aalstreep op zijn rug en twee zebrastrepen op zijn schouder. Dat laatste maakt hem uniek. Hij begon zijn leven als Barry en heeft geen leuke start gehad, maar is gered door de eigenaresse voor mij. Zij veranderde zijn naam in Palermo Di Rossi. Het is sierlijk en mooi en ik vind het eigenlijk ook beter bij hem passen, maar wat het precies betekent weet ik niet. Palermo is een stad in Italië en Di Rossi een voetballer zover ik weet. Palermo’s vorige eigenaresse heeft hem flink opgeknapt en ingereden (hij was inmiddels al 6 jaar). Ik kreeg hem toen hij 10 jaar was in bruikleen, en heb hem uiteindelijk gekocht. Zijn kleur is isabel, met een aalstreep en twee zebra strepen op zijn schouder, wat hem uniek maakt. Hij is gemeten op 1.51 meter.”

Naar buiten


“Samen beleven we een hoop lol alleen duurde het heel lang voor de echte Palermo naar boven kwam: hij werd steeds ondeugender en kan soms echt een boef zijn. Nu is hij inmiddels 15 jaar oud en we hebben een fijne dressuur- en mini springcarrière gehad. Onze beste prestatie is toch wel dat we samen tot de L1-dressuur zijn gekomen. Dit was een grote droom van mij maar Palermo is echt meer een buitenpaard. Dus dit heeft hij allemaal voor mij gedaan. Het ging vaak niet vanzelf maar wie hard werkt, wordt zeker beloond. Wegens een blessure van mij starten we niet meer, maar rijden we nog graag ons rondje door de baan en gaan we vooral lekker het bos in en het strand op.”

Terughoudend


“Palermo was in het begin erg terughoudend, hechtte zich aan niemand en trok zich vaak terug in zijn eigen wereld. Ook als hij pijn had, was hij gewoon te braaf. Dit komt waarschijnlijk door alles wat hij meegemaakt heeft: hij is vroeger zwaar ondervoed geweest, kreeg weinig aandacht, etc. Na een jaar en fiks wat trainen en veel wandelen kroop hij een beetje uit zijn schulp. Hij ging stralen en durfde echt zichzelf te zijn. Zoals het bij een Fjord hoort: lekker ondeugend. Hij vond alles eng met rijden en rende in het land steeds weg. We hebben in onze vijf jaar samen een hele hechte band gekregen. Nu ik thuis zit na een tweede hernia-operatie en we missen elkaar ontzettend. Hij vind het superleuk mijn bijrijders bang te maken en is dan extra ondeugend, maar zodra ik er ben, is hij weer ontzettend braaf.”

Ziekenbezoek


“Wat ik onwijs leuk vind aan Palermo is toch echt onze band samen. Ik heb zoiets nog nooit gehad met geen enkel dier of mens. Hij weet wanneer ik hem kom helpen, we werken altijd samen als een team. Soms kan ik ontzettend lachen als hij iets in het bos weer eng vind, maar als ik zeg we gaan, dan gaan we ook. Het vertrouwen is echt uniek en we kunnen ervan op aan dat we elkaar nooit in de steek zullen laten. Ook is hij een ster in zielig doen, wat er soms voor gezorgd heeft dat mensen het zadel weer in de kast hebben gelegd... haha. Het leukste moment was toen ik thuis lag na mijn eerste operatie: mijn zus had Palermo in de tuin gezet voor mij. Zo kwam hij dus op ziekenbezoek.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.


 
FB_IMG_1464278778254
FB_IMG_1466725828942