img_9135
img_9135

Paradepaardje: James Bont is een Fries met een bonte twist

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: James Bont, een Barock Pinto.


Kim Wienholts (24) uit Borne kent haar nu zesjarige ruin James Bont vanaf zijn geboorte. Hij is, zijn naam zegt het al, bont. Zijn moeder is een Fries en omdat ze destijds kreupel was, besloot de eigenaar er een veulen van te fokken. “Voor de gein hebben ze de bonte hengst Bonte Willem van Nassau gekozen. Die is half Fries en half KWPN’er. Elf maanden later was deze bonte parel er. Hij is dus 75% Fries en 25% KWPN.”


Wedstrijden


James Bont is op zijn derde geruind, zodat hij samen met andere paarden kon lopen en heeft inmiddels een stokmaat van 1.64 m. Kim rijdt dressuurwedstrijden met hem. “Ik wil heel graag met hem verder in de sport, maar ik doe het rustig aan en heb geen haast. Ik ben er al uiterst trots dat ik hem zelf heb opgeleid en hij met zijn 6 jaar nu M1 is.”

Tinker


“Op concours valt hij natuurlijk op door zijn kleur. Hij is eigenlijk altijd de enige bonte op concours. Vaak blijven mensen even staan kijken of ze draaien zich om als ze hem zien lopen. In het begin verwarden mensen hem nog wel eens met een Tinker. Toen had hij nog sokken. Naderhand kwamen ze wel eens naar me toe om te vragen wat voor ras hij nu eigenlijk is. Als ze zeiden ‘Hé wat een mooie Tinker’, voelde dat als een belediging want hij lijkt totaal niet op een Tinker. Ondanks zijn vlekken. Het is gewoon een echte Barock Pinto ofwel Bonte Fries. Iedereen moet altijd wel lachen om zijn naam. Ze vinden het geinig en bijzonder. Past goed bij hem. James Bont maar dan met een T.”

Temperament


Kim noemt James Bont haar topper. “Het is een enorm werkwillig dier, een lief eerlijk paard met een gouden karakter. Hij heeft het prachtige uiterlijk van een Fries met een bonte twist en het temperament en werkwilligheid van een bloederige KWPN’er.” Want sloom is haar paard beslist niet. “Ondanks dat het voornamelijk een koudbloed is, kan hij best heet worden met rijden terwijl je dat niet van hem zou verwachten als je hem ziet.”

Multifunctioneel


Ze wil graag een multifunctioneel paard van James Bont maken. “Ik heb zijn moeder destijds voor de kar beleerd en dat is wat ik ook nog graag met hem wil doen. Hij vind het ook heel leuk om te springen en crossen.”

Troosten


Verder is het gewoon haar beste vriend. “Het is zo’n lieve knuffelkont. Hij wil altijd even aandacht vragen en hij zorgt er voor dat je hem op de goede plek kroelt. Het is echt mijn maatje. Hij weet het wanneer ik me rot voel en zoekt me dan ook op om me als het ware te troosten.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.

fb_img_1471108193895
screenshot_2016-11-25-13-32-23-1