horseball
horseball

Probeer eens iets nieuws; horseball

Nieuws

De disciplines dressuur en springen beoefenen de meesten van ons dagelijks. Of misschien doe je aan eventing, endurance of voltige. Maar heb je al eens gehoord van horseball? Deze relatief nieuwe discipline is een echte teamsport en voor de doorgewinterde ruiter zeker het proberen waard.


Wat houdt horseball precies in? In tegenstelling tot de andere disciplines beoefen je deze discipline niet alleen, maar speel je met een team. Een team kan bestaan uit zowel jongens en meiden, mannen en vrouwen of een mix. Het doel is om met een bal, die is voorzien van handvaten, te scoren in het doel van de tegenstander. Een team bestaat uit vier ruiters te paard en twee reservespelers in de vrije zone. Het spel duurt twee maal tien minuten. Horseball vraagt veel behendigheid, snelheid en souplesse van paard en ruiter. Het is daarom belangrijk om over goede basisvaardigheden te beschikken. Ook van het paard wordt veel verwacht. Het mag bijvoorbeeld niet bang zijn voor de bal en moet het leuk vinden om in een drukke omgeving met zijn ruiter te presteren.

Sport met ‘pit’


Iemand die alles van horseball weet en daar ook enthousiast over kan vertellen is topspeelster Marthe Vrijdag. Met het Nederlandse team nam ze in 2016 mee aan het WK Horseball waar ze uiteindelijk knap zesde werden. Marthe weet precies waarom je als ruiter eens horseball zou moeten proberen:

  • Gezellig om in een team te spelen

  • Leuke afwisseling in de training

  • Stoere sport

  • Spannend en spectaculair

  • Goed voor je balans en lenigheid


“De voornaamste reden voor mij om met horseball te beginnen is dat het een teamsport is. Ik ben een echte teamplayer. Daarnaast is het zeker een sport met ‘pit’. Er wordt veel van je gevraagd, ook fysiek en dat maakt het interessant. Het is voor pony’s en paarden absoluut een goede afwisseling in de training. Als ruiter train je met horseball je eigen balans en lenigheid. Iedereen met een goede basis op het paard zou eens deze spannende discipline kunnen proberen.”

Talent hebben


“Niet iedere pony of paard is geschikt voor horseball. De paarden moeten over veel snelheid beschikken en wendbaar zijn want we draaien en stoppen veel. Ook moeten ze de bal leuk vinden en graag met andere paarden samenzijn. Eigenlijk moeten ze er gewoon een beetje talent voor hebben.”

Benieuwd waar je deze kennis kunt maken met deze spannende sport? Neem dan eens een kijkje op de website van de Horseball Vereniging Nederland.  

Bron: Bitmagazine